Οι «φούσκες» της Wall Street πήραν φρέσκο... αέρα

Οι «φούσκες» της Wall Street πήραν φρέσκο... αέρα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:05 Δημιουργία 15/06/23, 14:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σημαντικές αποδόσεις καταγράφουν οι «φούσκες» της Wall Street αφήνοντας πίσω τους το μαύρο 2022.

Οι αυξήσεις επιτοκίων και οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες οδεύουν προς το τέλος τους κι αυτό φαίνεται ότι ευνοεί τις μετοχές, με τους επενδυτές να συρρέουν σε τίτλους, οι οποίοι κάποτε ήταν μη δημοφιλείς ή... εκτός μόδας.

Αυτό το χαρτοφυλάκιο, ενδεικτικά, φέτος προσφέρει μια απόδοση της τάξης του 30%, υπερ-αποδίδοντας σε σχέση με τον S&P 500 +14%).

«Φαίνεται ότι όσο χειρότερη είναι η μετοχή, τόσο καλύτερη η απόδοση» σχολιάζει ο Πολ ΜακΝάμαρα, manager του GAM UK Fund, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο από διάφορες «φούσκες».

Η κορυφαία επίδοση ανήκει στην Tesla, η οποία αποτελεί την 28η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως (σε σύνολο 32). Έπεται το Bitcoin, το οποίο πέρυσι είχε καταστεί συνώνυμο της. απάτης.

«Εύχομαι να είχα αγοράσει αυτές τις “φούσκες”» σπεύδει να προσθέσει, ο ΜακΝαμάρα μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο δείκτης με τις μετοχές... φούσκες, ο οποίος «τρέχει» από το 2017, σχεδιάστηκε με στόχο να αναδειχθούν οι μετοχές, οι οποίες βρίσκονται σε μη βιώσιμα επίπεδα. Σ’ αυτόν συγκαταλέγονται από τίτλους του τεχνολογικού τομέα έως κρυπτονομίσματα και ομόλογα μεγάλης ωρίμανσης.

Ενδεικτικά:

-Tesla: Η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 110% από τις αρχές του έτους

-Bitcoin: To κρυπτονόμισμα έχει αυξηθεί κατά 57% φέτος, παρά τα πολλαπλά σκάνδαλο στον χώρο

-Netflix: Η υπηρεσία streaming έχει εκτοξευθεί κατά 48% μετά την αλλαγή της πολιτικής για τον διαμοιρασμό των κωδικών χρήσης.

-Tencent: Ο κινεζικός γίγαντας έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 9%.

Βέβαια, το χαρτοφυλάκιο εμπεριέχει και ορισμένα αδύναμα στοιχήματα. Οι επενδύσεις στον δείκτη XIV, για παράδειγμα, έχουν επιφέρει μηδενικές αποδόσεις, ενώ η αναδιάρθρωση των ομολόγων της Αργεντινής, λήξεως το 2117, έχει προκαλέσει ζημιές στους κατόχους.

Σε κάθε περίπτωση, η αδιαμφισβήτητη επάνοδος των εν λόγω μετοχών στο επενδυτικό προσκήνιο μπορεί να μετατραπεί σε «πονοκέφαλο» για τη Federal Reserve, η οποία αυτήν την στιγμή ετοιμάζει για την σταδιακή ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης και την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης.

Αν σου άρεσε κάνε