Αιφνιδιασμένοι επενδυτές και έντονες διακυμάνσεις στη Wall Street

Αιφνιδιασμένοι επενδυτές και έντονες διακυμάνσεις στη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:39 Δημιουργία 14/06/23, 23:33
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εντονες διακυμάνσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, καθώς οι αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια ανέτρεψαν τα αρχικά δεδομένα: τα κέρδη των πρώτων ωρών μετατράπηκαν σε sell off κυρίως στον Dow Jones, αν και λίγο πριν το κλείσιμο οι απώλειες περιορίστηκαν αισθητά.

Συγκεκριμένα, στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε τελικά κατά 0,68% στις 33.979 μονάδες, ο γενικός S&P 500 κατάφερε να παραμείνει οριακά σε θετικό έδαφος, με άνοδο 0,08% στις 4.372 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατάφερε να σταθεροποιηθεί ανοδικά στις 13.626 μονάδες με κέρδη 0,39%.

Με την επίδοση αυτή ο S&P 500 παραμένει σε υψηλά 13 μηνών με κέρδη ύψους 13% για τη φετινή χρονιά και πάνω από 25% σε σχέση με τα χαμηλά του bear market.

Κομβικός παράγοντας στάθηκε η ανακοίνωση της απόφασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed, στις 21.00 ώρα Ελλάδος, που αιφνιδίασε τους επενδυτές και όχι με θετικό τρόπο.

Οι εκτιμήσεις περί προσωρινής παύσης στον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων μετά από συνολικά δέκα αυξήσεις επιβεβαιώθηκαν, όμως το συμβούλιο στην ανακοίνωση που εξέδωσε ξεκαθάρισε πως ο κύκλος δεν κλείνει εδώ και πως έπονται επιπλέον αυξήσεις πριν τα τέλη της χρονιάς.

Με την αναθεώρηση του εκτιμώμενου ανώτατου εύρους των επιτοκίων στο 5,6%, αυτό σημαίνει πρακτικά δύο ακόμη μετριοπαθείς αυξήσεις. Συνολικά μισή μονάδα ακόμη, όπως δήλωσε ανοιχτά ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ. Αν και δεδομένου πως δεν απαιτείται πλέον η υιοθέτηση ενός δυναμικού ρυθμού σύσφιγξης της πολιτικής, όπως ήταν αναγκαίο πέρυσι για να καταπολεμηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η επιπλέον αναπροσαρμογή θα είναι σταδιακή. Κοινώς, δύο ακόμη αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης.

Αυτό ήταν κάτι που η αγορά δεν περίμενε και φάνηκε από την άμεση αρνητική αντίδραση στο ταμπλό, με τον Dow να χάνει μέσα σε λίγα λεπτά σχεδόν 350 μονάδες.

«Η ανακοίνωση και οι προβλέψεις (της Fed) ήταν τόσο… γερακίσιες, που είμαι σίγουρος ότι η Wall Street σκεφτόταν πως θα ήταν καλύτερα να είχαν προχωρήσει απλά στις αυξήσεις αυτές σήμερα» σχολίασε ο Εντ Μόγια, της Oanda, μιλώντας στο CNBC. Κατά τον ίδιο, μάλιστα, αν όντως η Fed προχωρήσει στην τροχιά αυτή «θα στείλει την οικονομία σε ύφεση την επόμενη χρονιά».

«Ήταν μια ψυχρολουσία για την αγορά» τόνισε από την πλευρά της η Τζίνα Μπόλβιν της Bolvin Wealth Management.

Βέβαια, ο Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του ήταν πολύ πιο προσεκτικός. Αν και ξεκαθάρισε πως βασική προτεραιότητα παραμένει η μείωση του πληθωρισμού στο 2%, παραδέχτηκε πως ο δείκτης κινείται πτωτικά και πως έχει συντελεστεί σαφής πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή.

Θυμίζουμε πως τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη έδειξαν πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις στο 0,1% σε μηνιαία βάση και στο 4% σε ετήσια βάση, από το 4,9% του Απριλίου. Στα επίπεδα αυτά προσγειώθηκε στο χαμηλότερο σημείο του εδώ και δύο χρόνια, ήτοι από τον Μάρτιο του 2021. Αντιστοίχως τα σημερινά στοιχεία από τις τιμές παραγωγού έδειξαν νέα πτώση άνω του αναμενόμενου στο 0,3% σε μηνιαία βάση και στο 1,1% σε ετήσια βάση.

Επίσης ο κ. Πάουελ αν και αναφέρθηκε στις νέες εκτιμήσεις για υψηλότερο τελικό «ταβάνι» στα επιτόκια, τόνισε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για το τι θα συμβεί στο επόμενο συμβούλιο στις 25-26 Ιουλίου. Ρωτήθηκε δε, επανειλημμένως γι’ αυτό, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει απόφαση για τον Ιούλιο.

Οι επενδυτές επέλεξαν να σταθεί στο σημείο αυτό θεωρώντας το ως αισιόδοξο στοιχείο, με αποτέλεσμα οι απώλειες στους δείκτες να… μαζευτούν και μάλιστα S&P 500 και Nasdaq να βρεθούν σε θετικό έδαφος.

Μέσα στο κλίμα αυτό νικητές και χαμένοι σε επίπεδο μετοχών ήταν δύσκολο να ξεχωρίσουν. Ωστόσο, η μετοχή της Nvidia έκανε για άλλη μια φορά τη διαφορά υποβοηθώντας την ευρύτερη τεχνολογική αγορά και τον Nasdaq. Με ένα ακόμη άλμα, η ανερχόμενη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης «έπιασε» νέο ιστορικό υψηλό στα 429,97 δολάρια, ξεπερνώντας και πάλι το όριο του 1 τρισ. δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία.

Συνολικά για τη χρονιά, τα κέρδη για την μετοχή της Nvidia αγγίζουν το 186%!

Αν σου άρεσε κάνε