Καλό κλίμα και θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Καλό κλίμα και θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:48 Δημιουργία 14/06/23, 20:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με τους επενδυτές να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι πως η αμερικανική Fed θα πατήσει «φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων δίδοντας πρώτη το σήμα για το τέλος και στις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρουσίασε άνοδο ύψους 0,36% στις 464 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε θετικό έδαφος. Μάλιστα τα μεγαλύτερα κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών με άνοδο της τάξεως του 2,5%.

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν και οι μεγάλες αγορές της περιοχής με το γερμανικό δείκτη DAX να ενισχύεται κατά 0,49% στις 16.310 μονάδες, το γαλλικό CAC 40 να αυξάνεται κατά 0,52% στις 7.328 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει μικρή άνοδο ύψους 0,10% στις 7.602 μονάδες.

Αντιστοίχως στην περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άλμα ύψους 0,88% στις 27.809 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.432 μονάδες αυξημένος κατά 1,06%.

Οι αγορές εμφανίζονται πεπεισμένες ότι η Fed θα αποφασίσει μια έστω και προσωρινή παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων μετά και το θετικό σήμα από τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης Fed Watch της CME Group δίνει 95% πιθανότητες σε στάση αναμονής από το συμβούλιο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας απόψε (η ανακοίνωση είναι στις 21.00 ώρα Ελλάδος).

Η εξέλιξη αυτή προφανώς θα ασκήσει πιέσεις στην ΕΚΤ, που ακολουθεί με συνεδρίαση την Πέμπτη. Αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, είναι αναπόφευκτο ότι αναλυτές και αγορές θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στο πότε θα βρεθεί στο ίδιο μονοπάτι και η ευρωπαϊκή τράπεζα.

Πάντως, τα σημερινά στοιχεία από την Eurostat αναφορικά με τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη έδειξαν άλμα ύψους 1% τον Απρίλιο, ήτοι πάνω από το 0,8% που προέβλεπαν οι αναλυτές και αισθητή ανάκαμψη σε σχέση με την ύψους 3,8% υποχώρηση το Μάρτιο.

Επίσης στα ευρωπαϊκά μάκρο της ημέρας ξεχώρισαν τα στοιχεία για τη βρετανική οικονομία που αυξήθηκε κατά 0,2% τον Απρίλιο, μετά την επιβράδυνση της κατά 0,3% το Μάρτιο, και σε συνδυασμό με τα στοιχεία από τον υψηλό πληθωρισμό, ενέτειναν την πίεση προς την Τράπεζα της Αγγλίας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Η επόμενη συνεδρίαση της BoE είναι την ερχόμενη εβδομάδα.

Σαν αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής η στερλίνα εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο της έναντι του δολαρίου, από τον Απρίλιο του 2022, έως και τα 1,2686, ενώ κέρδισε έδαφος και έναντι του ευρώ. Αντιθέτως, η απόδοση του βρετανικού 2ετούς ομολόγου υποχώρησε τρεις μονάδες στο 4,853%.

Σε επίπεδο μετοχών ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ήταν η μετοχή της Shell, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεση της να μοιράσει υψηλότερο μέρισμα αλλά και να αυξήσει τις επαναγορές μετοχών.

Επίσης ξεχώρισαν οι μετοχές της τηλεπικοινωνιακής Vodafone και της CK Hutchison, ιδιοκτήτριας του δικτύου κινητής τηλεφωνίας Three UΚ, καθώς οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν την συγχώνευση των βρετανικών υπηρεσιών τους στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες συμφωνίες για φέτος.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου διορθώνουν μετά τη χθεσινή άνοδο, με το Brent να χάνει 0,55% στα 73,88 δολάρια και το αμερικανικό αργό να πέφτει κατά 0,72% στα 68,95 δολάρια. Αντιθέτως ο χρυσός κερδίζει έδαφος με άνοδο 0,54% στα 1.969 δολάρια.

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα πιέζεται με το δείκτη δολαρίου να φτάνει έδαφος στα 103,14 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στα 34.106.

Αν σου άρεσε κάνε