Σταθερές οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ για τη ζήτηση πετρελαίου

Σταθερές οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ για τη ζήτηση πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:09 Δημιουργία 14/06/23, 12:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών αναθεώρησε χθες, περαιτέρω την πρόβλεψή του σχετικά με την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα για το 2023, με δεδομένη «την καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση της κινεζικής οικονομίας», παρά το γεγονός ότι διατήρησε σταθερές τις φετινές προβλέψεις για τη συνολική ζήτηση πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει αυξανόμενη αβεβαιότητα και βραδύτερη ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος θα αυξηθεί κατά 2,35 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ή 2,4%, ανέφερε ο ΟΠΕΚ στη μηνιαία έκθεσή του. Τον προηγούμενο μήνα η πρόβλεψη ήταν 2,33 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

«Υπάρχουν αυξανόμενες αβεβαιότητες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 εν μέσω του συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού, των ήδη αυξημένων βασικών επιτοκίων και των στενών αγορών εργασίας», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του.

«Επιπλέον, εξακολουθεί να μην είναι σαφές πώς και πότε μπορεί να επιλυθεί η γεωπολιτική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Ουκρανία.

Στις 4 Ιουνίου ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε τη δεύτερη δέσμη μειώσεων της παραγωγής της από τον Απρίλιο και η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε για εθελοντική μείωση για τον Ιούλιο.

Οι τιμές του αργού, ωστόσο, παρέμειναν υπό πίεση κυρίως λόγω της ανησυχίας για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της ζήτησης.

Η ζήτηση από την Κίνα

Στη μηνιαία αναφορά του για τον Ιούνιο, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα για το 2023, από τα 840.000 βαρέλια ημερησίως ως τα 15,7 εκατομμύρια βαρέλια.

Η πρόβλεψη του ίδιου οργανισμού για τον προηγούμενο μήνα ανέφερε αύξηση της ημερήσιας ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα στα 800.000 βαρέλια ημερησίως για τη φετινή χρονιά.

Έλλειμμα προσφοράς

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Μάιο, αντανακλώντας τον αντίκτυπο των προηγούμενων περικοπών παραγωγής, καθώς και ορισμένων μη προγραμματισμένων διακοπών.

Η έκθεση του ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η παραγωγή του τον Μάιο μειώθηκε κατά 464.000 bpd στα 28,06 εκατομμύρια bpd, καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι εθελοντικές περικοπές, από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη.

Πέρυσι, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε μείωση του στόχου παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια bpd από τον Νοέμβριο - η μεγαλύτερη μείωση από την πανδημία COVID-19 το 2020.

Στις 2 Απριλίου αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ δεσμεύτηκαν για εθελοντικές περικοπές που προστέθηκαν στην περσινή συμφωνία.

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε την εκτίμησή του για τη ζήτηση πετρελαίου που απαιτείται για την εξισορρόπηση της αγοράς στα 29,3 εκατομμύρια bpd, υποδεικνύοντας έλλειμμα προσφοράς εάν ο ΟΠΕΚ συνεχίσει να αντλεί με τον ρυθμό του Μαΐου και προβεί στις περαιτέρω περικοπές.

Αν σου άρεσε κάνε