Κέρδη στη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό

Κέρδη στη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:36 Δημιουργία 13/06/23, 23:33
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα ισχυρά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ανέβασαν και σήμερα, Τρίτη, τους δείκτες της Wall Street οι οποίοι διεύρυναν τα κέρδη τους.

Οι επενδυτές φαίνεται, πλέον, πως θεωρούν απολύτως βέβαιο ότι διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, που ολοκληρώνεται αύριο, θα καταλήξει σε έστω και προσωρινό «φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 34.212 μονάδες, ο γενικός S&P 500 σημείωσε άλμα ύψους 0,59% στις 4.369 μονάδες και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 13.573 μονάδες αυξημένος κατά 0,83%.

Η εβδομάδα είχε ξεκινήσει καλά ήδη από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, όταν τα διαφαινόμενα καλά μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού και τη Fed είχαν εκτοξεύσει τον S&P 500 και τον Nasdaq στα υψηλότερα επίπεδα τους από τον Απρίλιο του 2022. Ειδικά ο S&P 500 μετρά συνολικά κέρδη άνω του 24% από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου, αν και δεν λείπουν οι αναλυτές όπως ο Κρις Σένιεκ της Wolfe Research που επιμένουν ότι το ράλι του δείκτη δύσκολα θα έχει διάρκεια.

Πάντως, για την ώρα το κλίμα είναι θετικό, καθώς τα σημερινά στοιχεία από τον πληθωρισμό επιβεβαίωσαν και με το παραπάνω τις ευοίωνες εκτιμήσεις για το δείκτη δίδοντας αφορμή. ώστε οι ανοδικές τάσεις στο χρηματιστήριο να συντηρηθούν.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% σε μηνιαία βάση για το Μάιο και κατά 4% σε ετήσια βάση, αντί του 4,9% τον Απρίλιο, φτάνοντας έτσι στο χαμηλότερο σημείο του εδώ και δύο χρόνια. Ο δομικός πληθωρισμός ήταν λίγο χειρότερος, με αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 5,3% σε ετήσια βάση, όμως η πτωτική τάση ήταν αυτό που μέτρησε κυρίως για την αγορά και πιθανότατα θα μετρήσει και για το συμβούλιο της Fed.

Πραγματικά, μέσα σε λίγες ώρες ο δείκτης FedWatch της CME Group που αποτυπώνει τις προβλέψεις για τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ανέβασε από το 74% στο 94% τις πιθανότητες το συμβούλιο να τηρήσει στάση αναμονής κρατώντας το εύρος των επιτοκίων στο 5% με 5,35%.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραιτήτως πως ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων θα κλείσει εδώ. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως υπάρχει «χώρος» για μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση, μέσα στη χρονιά, πιθανότατα στο συμβούλιο του Ιουλίου, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη πολύ μακριά από το όριο-στόχο του 2%. Όμως, η αρχή του τέλους της εντατικής περιοριστικής πολιτικής είναι προ των πυλών.

Στις μετοχές που πρωταγωνίστησαν ήταν για μια ακόμη συνεδρίαση οι τεχνολογικές με την Oracle να ξεχωρίζει και να φτάνει σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς τα οικονομικά της αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Ώθηση στη μετοχή της Netflix έχουν δώσει και τα θετικά πρώτα στοιχεία από τον αριθμό των νέων συνδρομών, καθώς το φρένο στο μοίρασμα των κωδικών έχει φέρει πράγματι αποτελέσματα.

Ισχυρά κέρδη και σήμερα συνέχισαν να καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών κρουαζιέρας, με την Norwegian Cruise Line Holdings να παίρνει την πρωτιά μετά την αναβάθμιση της τιμής-στόχου της μετοχής της από την Bank of America.

Πολύ καλύτερη συνεδρίαση είχαν και οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, που ακολούθησαν τη σημερινή ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών, με το Brent να ανεβαίνει πάνω από 3% στα 74,05 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να παρουσιάζει αντίστοιχο άλμα στα 69,23 δολάρια.

Πτωτικά αντιθέτως κινήθηκε η μετοχή της PayPal, καθώς η εταιρεία πληρωμών δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Αν σου άρεσε κάνε