Ανοδικά με ώθηση από τις ΗΠΑ έκλεισαν οι ευρωαγορές

Ανοδικά με ώθηση από τις ΗΠΑ έκλεισαν οι ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:29 Δημιουργία 13/06/23, 21:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κάνουν πιο ορατό το ενδεχόμενο της παύσης του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων από τη Fed.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 500 ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 463 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε θετικό έδαφος. Τη μεγαλύτερη άνοδο, πάντως, κατέγραψαν οι μετοχές των εξορυκτικών ομίλων (κατά 2,7%) και οι τεχνολογικές (κατά 1,5%).

Αντιστοίχως θετικά ήταν τα πρόσημα στις μεγάλες αγορές της περιοχής, με το γερμανικό DAX να αυξάνεται κατά 0,83% στις 16.230 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να κάνει άλμα ύψους 0,56% στις 7.290 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να κερδίζει 0,32% στις 7.594 μονάδες.

Το ανοδικό σήμα ακολούθησε στην περιφέρεια και ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο που διαμορφώθηκε στις 27.566 μονάδες αυξημένος κατά 0,57% σε αντίθεση με τον IBEX 35 στη Μαδρίτη που παρουσίασε μικρή διόρθωση ύψους 0,11% στις 9.333 μονάδες.

Το κλίμα επηρεάστηκε σαφώς από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με το δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και μόλις κατά 4% σε ετήσια βάση, από το 4,9% τον περασμένο μήνα, υποχωρώντας έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα του εδώ και δύο χρόνια.

Αν και ο πληθωρισμός παραμένει έτσι αρκετά πάνω από το όριο του 2% που θέτει η Fed, η σαφής τάση αποκλιμάκωσης του αποτελεί ένα εξαιρετικά θετικό σήμα για το συμβούλιο που μπορεί έτσι να κρίνει, κατά την τρέχουσα συνεδρίαση του, ότι έχει τα περιθώρια να αποφασίσει μια, έστω και προσωρινή, παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων. Θυμίζουμε ότι η διήμερη συνεδρίαση της Fed ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη.

Πραγματικά, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό ο δείκτης CME FedWatch ανέβασε από το 74% στο 81% τις πιθανότητες η Fed να πατήσει «φρένο».

Μια τέτοια εξέλιξη προφανώς θα αυξήσει την πίεση προς τις έτερες κεντρικές τράπεζες. Αν και η ΕΚΤ, που συνεδριάζει την Πέμπτη, θεωρείται βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και πιθανότατα σε άλλη μία μέσα στο καλοκαίρι, θα πιεστεί επίσης να «σηκώσει» κατόπιν χειρόφρενο.

Σε τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων θα αναγκαστεί να προχωρήσει από την πλευρά της η Τράπεζα της Αγγλίας, που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την αγορά εργασίας που έδειξαν ότι τα επίπεδα απασχόλησης βελτιώθηκαν κατά 0,2%, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κενών θέσεις εργασίας έπεσαν κατά 79.000. Κομβικό σημείο ήταν η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ενίσχυση του ρυθμού αύξησης των μισθών από το 6,7% στο 7,2% τροφοδοτώντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Τα στοιχεία αυτά επηρέασαν κυρίως τα βρετανικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου και την τότε κρίση που είχε πυροδοτήσει η οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης της Λιζ Τρας. Ενδεικτικά η απόδοση του 2ετούς άγγιξε το 4,749%, μια… ανάσα από το υψηλό του 4,750% που είχε καταγράψει στις 28 Σεπτεμβρίου.

Στις αγορές των εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν σήμερα με το Brent να κερδίζει 3,27% στα 74,19 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να ανεβαίνει 3,31% στα 69,32 δολάρια. Στον αντίποδα ο χρυσός χάνει έδαφος στα 1.959 δολάρια την ουγγιά, με πτώση 0,54%.

Στις αγορές συναλλάγματος, με φόντο τη Fed το δολάριο χάνει σημαντικό έδαφος με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0794.

Αν σου άρεσε κάνε