Δύο ευρωτράπεζες βγαίνουν στις αγορές με ομόλογα ΑΤ1

Δύο ευρωτράπεζες βγαίνουν στις αγορές με ομόλογα ΑΤ1

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:43 Δημιουργία 13/06/23, 14:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στις πρώτες εκδόσεις ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης, AT1, προχωρούν η ισπανική τράπεζα Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) και η Τράπεζα Κύπρου μετά το σοκ στην αγορά από τις απώλειες αντίστοιχων τίτλων της Credit Suisse τον Μάρτιο.

Η ισπανική τράπεζα σχεδιάζει την άντληση ενός ποσού 750 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων Additional Tier 1 με μία απόδοση κοντά στο 8,75%, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ενώ η Τράπεζα Κύπρου θα εκδώσει τίτλους αξίας 220 εκατ. ευρώ με αρχική απόδοση περίπου 12,5%.

Η αγορά για τα ομόλογα AT1 είχε παγώσει στην Ευρώπη μετά τον μηδενισμό της αξίας ομολόγων ύψους 17 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει η Credit Suisse, στο πλαίσιο της αναγκαστικής εξαγοράς της από την UBS. H απόφαση των ελβετικών Αρχών για τα ΑΤ1 της Credit Suisse είχε κλονίσει την αγορά, επειδή οι κάτοχοί τους δεν πήραν τίποτε σε αντίθεση με τους μετόχους της ελβετική τράπεζας, οι οποίοι εξασφάλισαν μέρος της επένδυσής τους αν και τυπικά οι μετοχές έχουν χαμηλότερη εξασφάλιση από τα ομόλογα.

Ηρεμία τις τελευταίες εβδομάδες

Η ηρεμία στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδας ώθησε τις δύο τράπεζες να βγουν στην αγορά με πιο ριψοκίνδυνους τίτλους. Η αρχική απόδοση περί το 9% που προσφέρει η BBVA είναι αντίστοιχη με τη μέση απόδοση για τα ευρωπαϊκά ΑΤ1 λίγο πριν από το ναυάγιο της Credit Suisse.

Τα ομόλογα ΑΤ1 εκδίδονται από τις τράπεζες στο πλαίσιο του ρυθμιστικού πλαισίου που ισχύει μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ως τίτλοι που θα μπορούν να υφίστανται ζημιές στις περιπτώσεις χρεοκοπίας ή μεγάλων δυσκολιών των τραπεζών, χωρίς να καλείται ο φορολογούμενος να τις πληρώσει.

Οι πωλήσεις από τη BBVA και την Τράπεζα Κύπρου είναι οι πρώτες κοινοπρακτικές στην Ευρώπη μετά τον Μάρτιο, ενώ είχε προηγηθεί τον περασμένο μήνα η πώληση από τη γερμανική DZ Bank με ιδιωτική τοποθέτηση.

Αν σου άρεσε κάνε