PIMCO: Γιατί «βλέπει» τη μεγαλύτερη ευκαιρία της τελευταίας 14ετίας στα ομόλογα

PIMCO: Γιατί «βλέπει» τη μεγαλύτερη ευκαιρία της τελευταίας 14ετίας στα ομόλογα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 22:22 Δημιουργία 12/06/23, 22:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Επενδυτές, εμπιστευτείτε τα κρατικά ομόλογα!» είναι το μήνυμα της Pimco, η οποία βλέπει τη μεγαλύτερη ευκαιρία της τελευταίας 14ετίας για επενδύσεις σε τίτλους δημόσιου χρέους.

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τα επιτόκια, καθώς οι αναλυτές του fund εκτιμούν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να αναβάλει για τους επόμενους μήνες την πολύ-αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Pimco, η οποία θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ομολόγων παγκοσμίως, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές επιστροφές, επενδύοντας σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα, τα οποία προσφέρουν αποδόσεις 6% έως 8%.

«Έχουμε να δούμε τέτοιου επιπέδου επιστροφές στα ομόλογα εδώ και 14 χρόνια» σχολιάζει στο Bloomberg o Μαρκ Κέσελ, επικεφαλής του επενδυτικού γραφείου της PIMCO. «Δεν πιστεύουμε ότι αυτές οι αποδόσεις θα είναι στα ίδια επίπεδα σ’ έναν χρόνο από τώρα».

Από την πλευρά του, ο Νταν Ίβασκιν της Pimco θεωρεί ότι οι επενδύσεις στα κρατικά ομόλογα αποτελούν την καλύτερη επενδυτική ευκαιρία, καθώς παρέχουν ένα σταθερό εισόδημα, ακόμη κι αν η Federal Reserve σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Ταυτόχρονα, όμως, καλεί τους επενδυτές να αποφεύγουν τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης και τις ιδιωτικές πιστώσεις. Οι δανειολήπτες ενός κυμαινόμενου επιτοκίου θα επιβαρυνθούν περισσότερο, σε περίπτωση επιβράδυνσης της οικονομίας, εξηγεί αναλυτικά.

Ας σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον επίμονο πληθωρισμό, έχει αυξήσει τα επιτόκια στο εύρος 5% – 5,25%, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Εάν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει επιβραδυνθεί αισθητά (5% τον Απρίλιο), εντούτοις παραμένει υπερδιπλάσιος του μεσοπρόθεσμου στόχου (2%), κάτι το οποίο είναι πιθανό να αναγκάσει τη Federal Reserve να διατηρήσει τα υψηλά επιτόκια και να αναβάλει για τους επόμενους μήνες τις επιθυμητές μειώσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναλυτές θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα, έπειτα από ένα διάλειμμα τον Ιούνιο, θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Κι αυτή η εκτίμηση, όπως είναι εύλογο, συμβάλλει στη διατήρηση των αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών ομολόγων στην περιοχή του 3,7%.

Αν σου άρεσε κάνε