Κέρδη στις ευρωαγορές σε αναμονή (και σήμερα) των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών

Κέρδη στις ευρωαγορές σε αναμονή (και σήμερα) των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:03 Δημιουργία 12/06/23, 19:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την έκβαση των συνεδριάσεων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια, ξεκινώντας από την αμερικανική Fed.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σκαρφάλωσε ξανά στις 460 μονάδες, ανεβασμένος κατά 0,16%, μονάδες με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των καταναλωτικών ειδών να ξεχωρίζουν. Στον αντίποδα σημαντικές πιέσεις με πτώση άνω του 1,5% κατέγραψαν οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών ακολουθώντας το αρνητικό σήμα από την πορεία του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,93% στις 16.097 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε αύξηση 0,52% στις 7.250 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στις 7.570 μονάδες βελτιωμένος κατά 0,11%.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ακολούθησε το θετικό κλίμα με άνοδο 0,91% στις 27.410 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη αυξήθηκε κατά 0,37% στις 9.344 μονάδες.

H αμερικανική Federal Reserve είναι αυτή που «ανοίγει» τον κύκλο των κρίσιμων συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών με τη διήμερη συνεδρίαση της που ξεκινά αύριο. Ακολουθεί η ΕΚΤ την Πέμπτη και η Τράπεζα της Ιαπωνίας την Παρασκευή, ενώ το ραντεβού της Τράπεζας της Αγγλίας έχει οριστεί προς τα τέλη του μηνός, στις 22 Ιουνίου.

Στο μέτωπο των αμερικανικών επιτοκίων, αν και κομβικό παράγοντα θα παίξουν τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα δημοσιευτούν την Τρίτη, πλέον οι traders ποντάρουν σε μια προσωρινή παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, καθώς πολλά μέλη του συμβουλίου εμφανίζονται δεκτικά στην ιδέα μιας προσωρινής στάσης αναμονής έως ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία από τον αντίκτυπο της μέχρι τώρα εντατικής περιοριστικής πολιτικής. Αν και με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά, θεωρείται εξίσου πιθανή μια τελευταία τροποποίηση των επιτοκίων μέσα στη χρονιά, πιθανότατα στο συμβούλιο του Ιουλίου.

Αντιστοίχως για την ΕΚΤ, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει και δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν αν το συμβούλιο προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ωστόσο θα εστιάσουν στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ελπίζοντας να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για το πόσο κοντά βρίσκεται και το δικό της «φρένο».

Σε επίπεδο μετοχών στους πρωταγωνιστές της ημέρας ήταν η UBS, μετά την ανακοίνωση της πως ολοκλήρωσε την εξαγορά της Credit Suisse που δημιουργεί ένα τραπεζικό μεγαθήριο με ισολογισμό ύψους 1,6 τρισ. δολαρίων και 120.000 άτομα προσωπικό.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις εν όψει της συνεδρίασης της Fed με τις απώλειες του Brent να κυμαίνονται στο 3,1% στα 72,52 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να χάνει 3,7% στα 67,59 δολάρια.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε και ο χρυσός που υποχωρεί κατά 0,27% στα 1.971 δολάρια το βαρέλι.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο έχασε έδαφος υπό τη σκιά της επικείμενης συνεδρίασης της Fed με το δείκτη δολαρίου να χάνει έδαφος στο 103,46 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να βρίσκεται στο 1,0745.

Αν σου άρεσε κάνε