Νέα υποχώρηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου

Νέα υποχώρηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:28 Δημιουργία 12/06/23, 15:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συνεχίζει να βελτιώνεται το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τη διαφαινόμενη πολιτική σταθερότητα, η οποία αναμένεται να «ξεκλειδώσει» και τον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,641%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022.

Την ίδια στιγμή, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου, ανέρχονται στις 128 μονάδες βάσης.

Παρότι οίκος Fitch, όπως και αναμενόταν, δεν προχώρησε την Παρασκευή σε αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία αγνοείται από το 2010, θεωρείται ζήτημα λίγων μηνών, με τους περισσότερους αναλυτές να έχουν ήδη προεξοφλήσει τις αισιόδοξες εξελίξεις.

Το επόμενο «ραντεβού» με τους διεθνείς οίκους είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ο DBRS επικαιροποιήσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν το πολυπόθητο investment grade. Θα ακολουθήσουν οι οίκοι Fitch και Standard & Poor’s.

Εφόσον ένας από τους τρεις αναβαθμίσει την Ελλάδα, τότε αυτομάτως η χώρα θα ανακτήσει τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα, σηματοδοτώντας και τυπικά τον τερματισμό της εποχής των «σκουπιδιών» για τους ελληνικούς τίτλους που άνοιξε με τη μεγάλη κρίση του 2009.
Την ίδια ώρα, η διαφαινόμενη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίους, αμβλύνει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό ρίσκο, κάτι το οποίο προεξοφλεί θετικές εξελίξεις για την οικονομία. Σε συνδυασμό δε, με τις ανθεκτικές επιδόσεις του ΑΕΠ, διαμορφώνεται ένα εξαιρετικό momentum για τους ελληνικούς τίτλους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αυτήν την στιγμή η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο όχι μόνο από την Ιταλία (4,05%), αλλά κι από το Ηνωμένο Βασίλειο (4,29%), τις ΗΠΑ (3,74%), την Κύπρο (3,77%), το Ισραήλ (3,73%) κ.α.

Κι όλα αυτά, ενόσω η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ετοιμάζεται για ακόμη μία αύξηση επιτοκίων, με τους επενδυτές να περιμένουν παρέμβαση των 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος του χρήματος.

Αν σου άρεσε κάνε