Νέο χαμηλό έτους για το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Νέο χαμηλό έτους για το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:04 Δημιουργία 08/06/23, 19:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σταθεροποιητικές τάσεις κυριαρχούν στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων της, πιθανότατα κατά 25 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, η «ανθεκτικότητα» που επιδεικνύουν τα ελληνικά ομόλογα στις «αντίξοες» αυτές συνθήκες είχε ως αποτέλεσμα το περιθώριο των 10ετών τίτλων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, να υποχωρήσει σήμερα στη διάρκεια της συνεδρίασης σε νέο χαμηλό έτους (1,25%).

Η εξέλιξη αυτή, αν επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο (αποδοχής καταθέσεων) της ΕΚΤ στο 3,5%, από 3,25% που είναι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε την περασμένη Δευτέρα ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να αποφανθούμε κατά πόσο ο δομικός πληθωρισμός έχει αγγίξει την υψηλότερη κορυφή του, επιβεβαιώνοντας ότι κατ' ανάγκη τα επιτόκια θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Άλλωστε, η προθεσμιακή αγορά χρήματος έχει ήδη προεξοφλήσει -εκτός από την αύξηση της επόμενης εβδομάδας- ακόμα μία τον Ιούλιο.

Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι, σε έρευνες που κατά καιρούς πραγματοποιούν, προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα έχει φθάσει το 3,75% έως το τέλος του 2023, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών από τον Οκτώβριο 2000.

Παρά ταύτα, ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 6,1% (τον Μάιο), δηλαδή τρεiς φορές υψηλότερος από τοn στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα, και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος, καταγράφηκαν συναλλαγές 140 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,73% από 3,7% που έκλεισε χθες, έναντι 2,41% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,32%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπα:iκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,077 δολάρια από το επίπεδο των 1,0756 δολαρίων, που άνοιξε η αγορά.

Αν σου άρεσε κάνε