Συνάλλαγμα: Νέες απώλειες για το ευρώ, στα 1,0682 δολάρια η ισοτιμία

Συνάλλαγμα: Νέες απώλειες για το ευρώ, στα 1,0682 δολάρια η ισοτιμία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:25 Δημιουργία 06/06/23, 19:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μικρές απώλειες εμφανίζει τo ευρώ, το οποίο υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Μαρτίου, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στις κρίσιμες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών και τις επόμενες παρεμβάσεις τους στο θέμα των επιτοκίων.

Ειδικότερα, το κοινό νόμισμα σημειώνει πτώση κατά 0,28% και διαμορφώνεται στο 1,0682 δολάρια, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 2,5 μηνών. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και το 1,067 δολάριο.

Η προσοχή όλων εστιάζει στις επικείμενες αποφάσεις των νομισματικών αρχών, οι οποίες την επόμενη εβδομάδα θα επικαιροποιήσουν την επιτοκιακή πολιτική, με στόχο την περαιτέρω τιθάσευση του πληθωρισμού.

Οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει στις 15 Ιουνίου σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Ως εκ τούτου, εκτιμούν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει μια συνολική νομισματική παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης, η οποία θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% και το βασικό επιτόκιο στο 4,25% (από 3,25% και 3,75% σήμερα, αντίστοιχα).

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω, προκειμένου να ανακτηθεί ο έλεγχος στις τιμές, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει ήδη κορυφωθεί.

Τον Μάιο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 6,1% έναντι 7% τον Απρίλιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα) ανήλθε στο 5,3%.

Ο επίμονος πληθωρισμός, σε συνδυασμό με την ανθεκτική αγορά εργασίας, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις και στις ΗΠΑ, με την την ομοσπονδιακή τράπεζα (Federal Reserve) να «ζυγίζει» όλες τις πιθανές επιλογές.

Αυτή την στιγμή, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα (στο 5% – 5,25%) στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου και ότι θα αυξηθούν εκ νέου στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Αν σου άρεσε κάνε