Νέο χτύπημα στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Νέο χτύπημα στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 22:55 Δημιουργία 06/06/23, 14:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με αρνητικό πρόσημο διαπραγματεύονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου καθώς έπαυσε γρήγορα ο αντίκτυπος από την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας την Κυριακή ότι θα μειώσει περαιτέρω κατά 1 εκατ. βαρέλια την παραγωγή της από τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχωρούσε κατά 2%, λίγο πάνω από στα 75 δολάρια το βαρέλι, κοντά στα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωνε πτώση 2,3% στα 70,5 δολάρια, με τους traders να σταθμίζουν τις προοπτικές προσφοράς και ζήτησης μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Σαουδικής Αραβίας. Ουσιαστικά, οι ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας αντιστάθμισαν την προοπτική περαιτέρω μείωσης της παραγωγής.

Τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία επηρέασαν πτωτικά την πορεία των τιμών, με τον τομέα υπηρεσιών των ΗΠΑ να καταγράφει οριακή ανάπτυξη τον Μάιο, εν μέσω επιβράδυνσης των παραγγελιών, ενώ οι παράγοντες της αγοράς περιμένουν να δουν αν η Fed αυξήσει ή όχι τα επιτόκια τον Ιούνιο. Επιπλέον, η μείωση των παραγγελιών στη γερμανική βιομηχανία συνέβαλε στην ίδια κατεύθυνση.

Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν άλμα χθες το πρωί, αλλά στη συνέχεια της συνεδρίασης περιορίστηκε η αύξησή τους. Το Ριάντ δεσμεύτηκε πως θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σταθεροποιήσει την αγορά, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές ζήτησης, ιδιαίτερα από την Κίνα, που οδήγησαν σε πτώση των τιμών κατά 11% τον Μάιο. Η βουτιά των τιμών οφείλεται εν μέρει και στην υψηλή παραγωγή της Ρωσίας παρά τη δέσμευσή της ότι θα τη μείωνε.

Η απόφαση των Σαουδαράβων για έξτρα μείωση της παραγωγής από τον Ιούλιο συνοδεύτηκε από την αύξηση των τιμών, στις οποίες θα πουλά η κρατική εταιρεία της Aramco, το πετρέλαιο από τον ίδιο μήνα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από αγοραστές στην Ασία, οι οποίοι εξετάζουν την αγορά μεγαλύτερης ποσότητας αργού από άλλους προμηθευτές, όπως τη Ρωσία και τη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα ασιατικά διυλιστήρια, τα οποία προμηθεύονται πετρέλαιο με προκαθορισμένες τιμές από την Aramco (official selling prices, OSP) αιφνιδιάσθηκαν από την απόφαση αύξησης των τιμών καθώς ανέμεναν το αντίθετο, δηλαδή να μειωθούν οι τιμές.

Τι έλεγαν οι Σαουδάραβες

Η απόφαση ενόχλησε ακόμη περισσότερο, επειδή οι Σαουδάραβες επέμεναν στο παρελθόν ότι οι αποφάσεις για μείωση της παραγωγής λαμβάνονται από το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, αλλά οι αποφάσεις για τις τιμές λαμβάνονται από την Aramco με βάση τα δεδομένα της αγοράς.

Με βάση την επιχειρηματολογία αυτή, η μείωση της παραγωγής δεν θα έπρεπε να έχει αντίκτυπο στις επίσημες τιμές, σε μία περίοδο που η αγορά ανέμενε μείωση των τιμών.

Η Aramco αύξησε τις τιμές OSP για τις εξαγωγές τον Ιούλιο στην Ασία κατά 45 σεντς το βαρέλι σε σχέση με το επίπεδο του Ιουνίου στα 3 δολάρια πάνω από την τιμή που πωλείται το πετρέλαιο του Ομάν/Ντουμπάι.

Η προφανής λύση για τα ασιατικά διυλιστήρια είναι να αγοράσουν λιγότερο πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία ή άλλους παραγωγούς στη Μέση Ανατολή που ακολουθούν την τιμολόγηση του Ριάντ.

Το πρόβλημα είναι ότι έχουν περιορισμένες εναλλακτικές, με δεδομένο ότι το ρωσικό πετρέλαιο που είναι φθηνότερο λόγω των κυρώσεων, μπορούν να το αγοράζουν μόνο μεγάλοι παίκτες, όπως η Κίνα και η Ινδία. Το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο του Ιράν και της Βενεζουέλας.

Αν σου άρεσε κάνε