Ο ΟΠΕΚ+ έδωσε ώθηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ+ έδωσε ώθηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:35 Δημιουργία 05/06/23, 14:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στην αγορά πετρελαίου, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, οδηγώντας τη στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια μετά την πτώση των τιμών.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας του ΟΠΕΚ+, Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου, με την ελπίδα ότι θα αυξήσει την τιμή του «μαύρου χρυσού».

Το West Texas Intermediate εκτινάχθηκε σχεδόν 5% νωρίς στη συνεδρίαση προτού συγκρατήσει τα κέρδη και διαπραγματευτεί κάτω από τα 73 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent κινήθηκε περίπου στα 77 δολάρια.

Η τιμή αργού Brent διαπραγματεύεται στα 77,78 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 1,65 δολάρια ή περίπου 2%, αφού νωρίτερα έφθασε στο υψηλό της συνεδρίασης στα 78,73 δολάρια το βαρέλι.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιφέρει σταθερότητα στην αγορά» μετά από μια τεταμένη συνάντηση του ΟΠΕΚ + το Σαββατοκύριακο, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση στην μείωση τη παραγωγής και μετά τον Ιούλιο, εάν χρειαστεί.

«Η εθελοντική περικοπή, κατά την άποψή μου, έχει να κάνει περισσότερο με την προστασία από περαιτέρω πτώση» παρά να δώσει ώθηση σε ένα διαρκές ράλι, δήλωσε ο Βίβεκ Νταρ, διευθυντής έρευνας εξόρυξης και ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia. Οι αγορές μπορεί να επιστρέψουν για να επικεντρωθούν στις ευρύτερες προοπτικές της μακροοικονομικής αδυναμίας, είπε.

Το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη σημείωσε πτώση 11% τον περασμένο μήνα, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση επιβάρυναν τις προοπτικές, ιδίως στην Κίνα. Οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group Inc., ανέμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρούσε αμετάβλητη την παραγωγή, ενώ ο υπόλοιπος συνασπισμός των 23 χωρών δεν προσέφερε καμία πρόσθετη δράση.

Αυτό υποχρέωσε τη Σαουδική Αραβία να «θυσιάσει» ενδεχομένως περαιτέρω μερίδιο αγοράς για να σταθεροποιήσει την αγορά. Ενώ οι υπόλοιποι στην ομάδα δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τις υφιστάμενες περικοπές τους μέχρι το τέλος του 2024, η Ρωσία δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για περαιτέρω περιορισμό της παραγωγής και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξασφάλισαν υψηλότερη ποσόστωση παραγωγής για το επόμενο έτος.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ ήρθε μετά από μια μακρά διαμάχη με τα αφρικανικά μέλη σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των περικοπών τους, η οποία καθυστέρησε την έναρξη της συνεδρίασης κατά αρκετές ώρες. Η πρόσθετη περικοπή του επόμενου μήνα θα μπορούσε να παραταθεί, αλλά οι Σαουδάραβες θα κρατήσουν την αγορά «σε αγωνία» σχετικά με το αν αυτό θα συμβεί, δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ.

Ο υπουργός προσπάθησε επανειλημμένα να πλήξει τους πτωτικούς κερδοσκόπους του πετρελαίου, προειδοποιώντας τους να «προσέχουν» κατά την προετοιμασία της συνεδρίασης της Κυριακής.

«Η Σαουδική Αραβία θα ήθελε ιδανικά οι τιμές να είναι πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη, στην τηλεόραση του Bloomberg, αναφερόμενη στο Brent. «Εάν η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας παραπαίει, οι σορτάκηδες (short sellers), θα επιστρέψουν σε χρόνο μηδέν», είπε.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε