Σκιές και αβεβαιότητα πάνω από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Σκιές και αβεβαιότητα πάνω από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:37 Δημιουργία 30/05/23, 16:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Βαριά σκιά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου ρίχνει η νέα σύνοδος των χωρών του ΟΠΕΚ+ την ερχόμενη Κυριακή, 4 Ιουνίου, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί για το αν το καρτέλ του μαύρου χρυσού θα προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής δεδομένου ότι η προηγούμενη τον Απρίλιο δεν κατάφερε να αποτρέψει τη βουτιά των τιμών του αργού.

«Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στο αποτέλεσμα της συνόδου του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή καθώς υπάρχουν ανάμεικτα μηνύματα από μεγάλους πετρελαιοπαραγωγούς», δήλωσε αναλυτής της Fujitomi Securities.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα τους short sellers, που στοιχηματίζουν στην περαιτέρω μείωση των τιμών, να προσέξουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να μειώσει την προσφορά.

Ωστόσο, δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Νόβακ, παραπέμπουν στο ότι η Ρωσία θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή της.

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Τον Απρίλιο, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν μείωση της παραγωγής κατά περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τη συνολική περικοπή της προσφοράς του καρτέλ να φθάνει τα 3,66 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Οι εκούσιες μειώσεις παραγωγής τον Απρίλιο αιφνιδίασαν την αγορά. Αυτή τη φορά, οι επενδυτές είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί πριν ανακοινωθεί η τελική απόφαση», σημείωσαν αναλυτές της Haitong Futures.

Η τιμή του μπρεντ

Εν τω μεταξύ, η τιμή του αργού μειώθηκε σήμερα, αντιστρέφοντας τα αρχικά κέρδη που σημείωνε, καθώς οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας αύξησης του ορίου χρέους των ΗΠΑ περιόρισε το κλίμα ανάληψης κινδύνου στην αγορά.

Η τιμή της ποικιλίας Brent σημείωνε στις 15.00 πτώση κατά περισσότερο από 1 δολάριο ή 1,4% στα 76 δολάρια το βαρέλι μετά τις ενστάσεις βουλευτών και γερουσιαστών στη συμφωνία Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του ορίου χρέους.

Ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες δήλωσαν χθες ότι μπορεί να καταψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, παρέμειναν αισιόδοξοι για την υπερψήφισή της.

Ο Μπάιντεν και ο ΜακΚάρθι κατέληξαν σε συμφωνία την Κυριακή, η οποία θα πρέπει να περάσει από το διχασμένο Κογκρέσο πριν από τις 5 Ιουνίου, όταν σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, κάτι που θα αποδιάρθρωνε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Με πληροφορίες από Imerisa.gr

Αν σου άρεσε κάνε