Μια ανάσα από το κλειστό κλαμπ του... 1 τρισ. δολαρίων η Nvidia

Μια ανάσα από το κλειστό κλαμπ του... 1 τρισ. δολαρίων η Nvidia

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:02 Δημιουργία 30/05/23, 15:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Nvidia αναμένεται να γίνει η πρώτη εταιρεία ημιαγωγών η οποία θα ξεπεράσει το όριο του 1 τρισ. δολαρίων σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, καθώς υπολογίζει σε έκρηξη εσόδων, χάρη στην τεράστια ζήτηση μικροτσιπς από τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η μετοχή της εταιρείας στη Wall Street βρίσκεται σήμερα στα 404,9 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο κατά 4% στην προ-αγορά του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να φθάνει μία «ανάσα» από το 1 τρισ. δολάρια.

Ας σημειωθεί ότι θα πρόκειται για την μόλις 5η αμερικανική εταιρεία με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δολαρίων, εντασσόμενη στην «κλειστή» ομάδα των Alphabet, Amazon, Apple και Microsoft. Διαχρονικά δε, μόλις εννέα εταιρείες έχουν ξεπεράσει κάποια στιγμή αυτό το πολύτιμο όριο.

«Ο λόγος που η Nvidia έχει τόσο μεγάλη ζήτηση σχετίζεται με το γεγονός ότι παρέχει την τεχνολογία, η οποία είναι απαραίτητη για την καινοτομία» εξηγεί ο Ζένο Μέρκερ, αναλυτής της ROBO Global. «Βρίσκεται στην pole position» σχολιάζει, μιλώντας στο Bloomberg.

Το ορόσημο του 1 τρισ. δολαρίων αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της «τρέλας» σχετικά με ό,τι αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).

Η Nvidia παράγει μικροτσίπς, τα οποία θεωρούνται αναγκαία για τον εξοπλισμό της Τεχνητής Νοημοσύνης. Κι αυτό, ήδη, αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τη μετοχή να έχει υπερδιπλασιάσει την αξία της μέσα στο 2023, κερδίζοντας τουλάχιστον 600 δισ. δολάρια.

Σε μια δίωρη παρουσίαση στην Ταϊβάν, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia παρουσίασε τα νέα προϊόντα ΑΙ. Η ευρεία γκάμα περιλαμβάνει ένα νέο σχεδιασμό ρομποτικής, νέες δυνατότητες παιχνιδιών, νέες διαφημιστικές υπηρεσίες και ένα νέο σύστημα δικτύωσης.

Παράλληλα, αποκάλυψε μια νέα πλατφόρμα υπερ-υπολογιστή ΑΙ, η οποία ονομάζεται DGX GH200 και η οποία βοηθάει τεχνολογικές εταιρείες να δημιουργήσουν τους διαδόχους του ChatGPT. Ανάμεσα στους πρώτους χρήστες αναμένονται οι κολοσσοί Microsoft, Meta και Google.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία αναλύσεων Santa Clara εκτιμά ότι τα έσοδα της Nvidia θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. δολάρια στο β’ τρίμηνο έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης περί 7,2 δισ. δολαρίων.

Αν σου άρεσε κάνε