Σε πτώση οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μετά τη συμφωνία στις ΗΠΑ

Σε πτώση οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μετά τη συμφωνία στις ΗΠΑ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:22 Δημιουργία 29/05/23, 15:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Υποχωρούν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένων και της Ελλάδας, στη σκιά της συμφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της δημοσίευσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό του ευρωπαικού μπλοκ αργότερα αυτή την εβδομάδα. Σήμερα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ είναι κλειστές λόγω αργίας της Memorial Day.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας υποχώρησαν κατά 5,5 μονάδες βάσης στο 3,89%, με τη διαφορά μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών αποδόσεων να διαμορφώνεται στις 133,4 μονάδες βάσης, αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, στις 128,7 μονάδες βάσης.

Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν βουτιά την περασμένη εβδομάδα, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα μας ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η χώρα θα συνεχίσει τις πολιτικές της για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και τη μείωση του χρέους.

Οι αγορές πιστεύουν ότι στις δεύτερες εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική αυτή τη φορά, η ΝΔ θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο επέστρεψε στα επίπεδα του Αυγούστου 2022, όταν είχε προηγηθεί η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, έπειτα από 11 χρόνια.

Η συνολική εικόνα

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, σημείο αναφοράς του μπλοκ, υποχώρησαν κατά 9 μονάδες βάσης (bps) στο 2,45%.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν ελαφρώς, στερούμενοι δυναμικής, ενώ η αισιοδοξία από την κατ'αρχην συμφωνία για το αμερικανικό χρέος διατήρησε θετικά τα futures της Wall Street.

Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, που είναι πιο ευαίσθητη στις προσδοκίες για τα επιτόκια πολιτικής, μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης (bps) στο 2,92%.

Την Παρασκευή, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της από τις 15 Μαρτίου στο 2,991%, σχεδόν 30 μονάδες βάσης κάτω από το κλείσιμο της 9ης Μαρτίου, πριν η τραπεζική αναταραχή αρχίσει να επηρεάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Γερμανία θα δημοσιεύσει στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή την Τετάρτη και τα στοιχεία για την Ευρωζώνη θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Η απόδοση του 10ετούς επιτοκίου της Ισπανίας μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 3,51%, ενώ η διαφορά απόδοσης μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας διευρύνθηκε κατά περίπου 0,5 μονάδες βάσης στις 105,5 μονάδες βάσης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η χώρα θα διεξάγει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 23 Ιουλίου, αφού το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ έχασε έδαφος στις περιφερειακές εκλογές, ενώ το αντίπαλο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό κόμμα Vox σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις.

Αυξήσεις επιτοκίων

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας Γκάμπριελ Μάκλουφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι περισσότερες από δύο αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος είναι πιθανές, δεδομένου του επίμονου πληθωρισμού.

Οι αγορές χρήματος έχουν τιμολογήσει περισσότερες από δύο αυξήσεις επιτοκίων από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ενώ αναμένουν την κορύφωση των επιτοκίων πολιτικής τον Δεκέμβριο.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε