Ποιες μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης κάνουν... πάρτι στις αγορές

Ποιες μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης κάνουν... πάρτι στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:02 Δημιουργία 28/05/23, 15:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε καταιγιστικές αλλαγές στην οικονομία και προλείανε το έδαφος για περισσότερη καινοτομία και τεχνολογική εξέλιξη.

Η ανάδυση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), με αιχμή εργαλεία της λεγόμενης generative AI, όπως το ChatGPT και το Stable Diffusion, δεν βοήθησε απλά στην ανάκαμψη του τεχνολογικού κλάδου αλλά και τον καθοδηγεί σε πρωτοφανή ανάπτυξη. Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλά ένα κομμάτι του τεχνολογικού κλάδου αλλά κυριαρχεί σε αυτόν.

Οι αγορές γενικά ανακάμπτουν μετά την πανδημία, αλλά η πρόοδος της ΑΙ δίνει μία άλλη δυναμική στις τεχνολογικές μετοχές, ιδιαίτερα των κατασκευαστών hardware.

H εκτίναξη της Nvidia

To πιο προφανές πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί βέβαια η Nvidia, η εταιρεία που κατασκευάζει hardware για την επεξεργασία γραφικών , χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης. Μέσα σε μόλις πέντε μήνες, η Nvidia σημείωσε τη μεγαλύτερη εκτίναξη στην ιστορία της, με την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται 166%.

Ωστόσο, η Nvidia δεν είναι η μόνη εταιρεία που δρέπει τους καρπούς της εκτίναξης της ΑΙ. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που έχουν σημαντικά κέρδη από τη νέα τάση, όπως οι παρακάτω.

Advanced Micro Devices Inc. (AMD)

Η AMD κατασκευάζει λύσεις για υψηλές επιδόσεις υπολογισμών και γραφικών που χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές της ΑΙ. Εχει κατασκευάσει συγκεκριμένα GPUs τα οποία έχουν εξειδικευθεί για την εκμάθηση μηχανών και εργασίες ΑΙ και αποτελούν τη δεύτερη πιο δημοφιλή επιλογή GPUs για Αμερικανούς χρήστες.

Από την αρχή του έτους, η μετοχή της εταιρείας έχει κάνει άλμα 94%, από τα 65 δολάρια στα 125 δολάρια. Αν η μετοχή φθάσει τα 145 δολάρια, θα καλύψει όλες τις απώλειες που είχε πέρυσι.

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM)

Η TSM είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο εξειδικευμένο χυτήριο ημιαγωγών στον κόσμο. Κατασκευάζει chips για διάφορες εταιρείες, πολλές από τις οποίες ασχολούνται με την ΑΙ. Η μετοχή της έχει αυξηθεί 39% από την αρχή του έτους και με μία επιπλέον αύξηση 20% θα κάλυπτε τις απώλειες του 2022.

Micron Technology (MU)

Η Micron Technology είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο των ημιαγωγών. Κατασκευάζει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων μνήμης και αποθήκευσης, τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα για την ΑΙ και τα συστήματα μηχανών εκμάθησης που απαιτούν γρήγορη και αποτελεσματική επεξεργασία δεδομένων.

Η μετοχή της MU αυξήθηκε 47% φέτος και έχει προοπτική επιπλέον αύξησης 27% για να φθάσει στο δικό της ιστορικό υψηλό.

Meta

Η εταιρεία, γνωστή ως Facebook που ήταν το αρχικό όνομά της, είναι μία από τις αγαπημένες των επενδυτών. Η στροφή της προσοχής στην ΑΙ αποφέρει αποτελέσματα στην εταιρεία Μάρκ Ζάκερμπεργκ. Η Meta είχε την καλύτερη εξαμηνιαία επίδοση στην ιστορία της καθώς έχει αυξηθεί 116% από την αρχή του έτους.

Microsoft

Η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς κερδίζει έδαφος ως η «νονά» της OpenAI, της εταιρείας που ανέπτυξε το ChatGPT. H Open AI αποτιμάται στα 29 δις. δολάρια και η συμμετοχή της Microsoft σε αυτή είναι 13 δις. δολάρια. Η μετοχή της Microsoft φέτος έχει αυξηθεί σχεδόν 40%, αντισταθμίζοντας τις απώλειες που είχε πέρυσι.

Η μητρική εταιρεία της Google έχει επενδύσει πολύ στην ΑΙ και η μετοχή της έχει αυξηθεί 40% φέτος και απέχει 20% από το υψηλό επίπεδο – ρεκόρ της.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε