Αλλαγή κλίματος και θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Αλλαγή κλίματος και θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:00 Δημιουργία 26/05/23, 19:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν μάλλον ανακουφισμένοι από την πρόοδο που σημειώθηκε στις συνομιλίες για το αμερικανικό χρέος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Παρ' όλα αυτά αρκετοί αναλυτές επεσήμαναν πως θα πρέπει να κρατάμε... μικρό καλάθι, μέχρι να «πέσουν» οι υπογραφές και κυρίως να επικυρωθεί το κείμενο από τη Βουλή και τη Γερουσία. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι οι αγορές περίμεναν με αγωνία ένα ελπιδοφόρο σημάδι που θα βελτιώσει κάπως το κλίμα κατήφειας και επιφυλακτικότητας που επικρατούσε σχεδόν όλη την εβδομάδα και θα δώσει σήμα για αγορές.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,21% στις 461 μονάδες ανακάμπτοντας κάπως από το τριήμερο αρνητικό σερί που τον είχε προσγειώσει στο χαμηλότερο επίπεδο του από τις αρχές Απριλίου. Είναι δε, χαρακτηριστικό πως όλοι οι επιμέρους κλάδοι κινήθηκαν σε θετικό έδαφος με τις τεχνολογικές μετοχές να ξεχωρίζουν και σήμερα με άλμα κατά 2,9% και τις εξορυκτικές να ακολουθούν από κοντά με άνοδο ύψους 2,6%.

Αντιστοίχως όλες οι μεγάλες αγορές της περιοχής «ντύθηκαν» στα πράσινα, με το γερμανικό DAX να παρουσιάζει αύξηση κατά 1,20% στις 15.983 μονάδες, το γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 1,24% στις 7.319 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να διαμορφώνεται στις 7.627 μονάδες αυξημένος κατά 0,74%.

Σε ανάλογο μοτίβο και η περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Λονδίνο να ανεβαίνει 1,16% στις 26.713 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 να φτάνει τις 9.191 μονάδες με κέρδη 0,82%.

Κομβικό σημείο για την αλλαγή κλίματος στάθηκαν βεβαίως τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα από το μέτωπο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το αμερικανικό χρέος, με τα αμερικανικά media να υποστηρίζουν ότι η ψαλίδα ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει περιοριστεί.

Ωστόσο επικαλούμενα πηγές και από τα δύο στρατόπεδα ξεκαθαρίζουν πως, παρά την πρόοδο, «δεν βρίσκονται ακόμη σε συμφωνία» με την παράλληλη επισήμανση ότι τα θέματα που απομένουν είναι και τα πιο ακανθώδη, όπου το να γίνουν βήματα πίσω είναι πιο δύσκολο.

Η μεγαλύτερη διάσταση απόψεων φαίνεται να εντοπίζεται στα εργασιακά, με τους Ρεπουμπλικάνους να απαιτούν σκληρότερες εργασιακές προϋποθέσεις και τον Λευκό Οίκο να αρνείται κατηγορηματικά.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι, σε τελευταία δήλωση του υποστήριξε ότι οι διαπραγματευτές «δεν δεσμεύονται σε συμφωνία σήμερα». Κάτι που πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το Κογκρέσο κήρυξε κανονικά παύση εργασιών για το τριήμερο του Memorial Day Weekend, χωρίς να φαίνεται να υπάρχει λόγος οι νομοθέτες να παραμείνουν εκτάκτως στην Ουάσιγκτον για να ξεκινήσουν τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας, όταν και αν αυτή επιτευχθεί.

Εφόσον χρειαστεί η επιστροφή των νομοθετών εκτάκτως για την επανέναρξη των εργασιών του Κογκρέσου, κανονικά επαναλειτουργεί από την ερχόμενη Τρίτη, θα απαιτηθεί η έκδοση μιας ανακοίνωσης περίπου 24 ώρες νωρίτερα.

Στα μακροοικονομικά της Ευρώπης, η ατζέντα ήταν σχετικά φτωχή με μόνο δείκτη τις λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία που κατέγραψαν άνοδο άνω των εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα ο τζίρος σε καταστήματα και διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 0,5% τον Απρίλιο αντί του προβλεπόμενου 0,3% μετά την βουτιά ύψους 1,2% που είχε καταγράψει το Μάρτιο.

Αν σου άρεσε κάνε