Τα κέρδη των τεχνολογικών συγκράτησαν την πτώση της Wall Street

Τα κέρδη των τεχνολογικών συγκράτησαν την πτώση της Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:28 Δημιουργία 25/05/23, 23:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μια ακόμη μέρα χωρίς... λευκό καπνό από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων για το χρέος, συντήρησε το επιφυλακτικό κλίμα στις τάξεις των επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο μαραθώνιος των συνομιλιών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό κρατώντας ζωντανές τις ελπίδες ενός συμβιβασμού, γεγονός που σταθεροποίησε ως έναν βαθμό τους δείκτες της Wall Street.

Συγκεκριμένα, στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones παρέμεινε στο «κόκκινο» από την αρχή της συνεδρίασης δείχνοντας την αδυναμία του να ανακάμψει όσο τα νέα από την Ουάσιγκτον δεν είναι θετικά. Ωστόσο, συγκράτησε την πτώση του κλείνοντας με μικρή κάμψη 0,11% στις 32.764 μονάδες. Στον αντίποδα οι τεχνολογικές μετοχές βρήκαν αφορμή για ένα απρόσμενο «πάρτι» με επίκεντρο την Nvidia και τις μετοχές των εταιρειών που έχουν εισέλθει στο δρόμο της τεχνητής νοημοσύνη με αποτέλεσμα τη δυναμική άνοδο του Nasdaq κατά 1,71% στις 12.698 μονάδες. Το θετικό κλίμα στις Big Tech συμπαρέσυρε και τον S&P 500, όπου οι αγοραστές κυριάρχησαν διασφαλίζοντας τη διαμόρφωση του σε θετικό έδαφος, στις 4.151 μονάδες με άνοδο ύψους 0,88%.

Η μετοχή της Nvidia κινήθηκε με άνοδο άνω του 25% καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε αντανακλώντας έτσι τις ευρύτερες μεγάλες δυνατότητες του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, η εταιρεία «φλερτάρει» με την πιθανότητα να γίνει η πρώτη του κλάδου που θα αγγίξει το όριο του 1 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση.

Μαζί της μεγάλα κέρδη αποκόμισαν και άλλες εταιρείες του κλάδου, με την Advanced Micro Devices, την Taiwan Semiconductor και την VanEck Semiconductor να ξεχωρίζουν.

«Η ουσία είναι πως η καινοτομία της τεχνολογίας μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές δυνάμεις της επιβράδυνσης της οικονομίας και των αυξημένων επιτοκίων. Η τεχνολογία και οι αναπτυξιακές μετοχές δεν είναι νεκρές» σχολίασε χαρακτηριστικά, στο CNBC, ο Ντίλαν Κρέμερ της Certuity.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες

Στην Ουάσιγκτον το Κογκρέσο ετοιμάζεται να κατεβάσει «ρολά» για το Memorial Day Weekend, όπως και ήταν προγραμματισμένο, καθώς δεν κρίθηκε απαραίτητο οι νομοθέτες να παραμείνουν εκτάκτως στην πόλη και να περιμένουν την πιθανότητα να κληθούν να μελετήσουν και να επικυρώσουν μια συμφωνία για το χρέος. Κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα δεν «βλέπουν» deal μέσα στην εβδομάδα.

Όμως, ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι, τους κάλεσε να παραμείνουν σε εγρήγορση και να αφήσουν ανοιχτή την πιθανότητα να κληθούν να επιστρέψουν στα έδρανα, σε περίπτωση που οι διαπραγματευτές καταλήξουν σε συμφωνία.

Πραγματικά, τα πράγματα στο τραπέζι των συνομιλιών φαίνεται πως σήμερα ήταν λίγο καλύτερα, μετά το χθεσινό μαραθώνιο που μείωσε κάπως το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters ανέφερε πως οι δύο πλευρές έχουν μειώσει τις διαφορές τους σε ένα πακέτο δαπανών ύψους μόλις 70 δισ. δολαρίων, όμως πρόκειται για τομείς που έχουν σημασία για αμφότερες τις διαπραγματευτικές ομάδες, ώστε να υποχωρήσουν.

Βέβαια τα προβλήματα, δυστυχώς, δεν ξεκινούν και δεν τελειώνουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Η διαδικασία μελέτης, συζήτησης και επικύρωσης του κειμένου που θα προκύψει, εφόσον βέβαια προκύψει όπως εύχονται όλοι, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία συνιστά ένα νέο κύκλο αγωνίας. Και όσο περισσότερο καθυστερήσει η έναρξη της διαδικασίας στο Καπιτώλιο, τόσο πιο πιεστικά θα γίνονται τα πράγματα, πλησιάζοντας προς την ημέρα «Χ» της 1ης Ιουνίου.

Στόχος του Λευκού Οίκου είναι το νομοσχέδιο να μην είναι πολυσέλιδο και μακροσκελές, ώστε να αποφευχθούν συζητήσεις και καθυστερήσεις στη διαδικασία επικύρωσης του. Όμως από την άλλη πλευρά η έλλειψη λεπτομερειών σε κάποιες κατηγορίες μπορεί να αποτελέσει αφορμή, ώστε κάποιοι αντάρτες βουλευτές να προβάλουν ενστάσεις, εφόσον θέλουν εσκεμμένα να προκαλέσουν καθυστέρηση. Ουσιαστικά όλοι, ακόμη και η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, ανησυχεί για την απρόβλεπτη δεξιά πτέρυγα των υπερσυντηρητικών και λεγόμενων «τραμπικών» βουλευτών.

Πάντως, το προειδοποιητικό ράπισμα από την Fitch Ratings φαίνεται ότι είχε το αποτέλεσμα που χρειαζόταν, υπενθυμίζοντας σε όλες τις πλευρές το υψηλό διακύβευμα. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει πως το επόμενο βήμα θα είναι να το κατεβάσει βαθμίδα, με βασική αιτιολογία την αβεβαιότητα για το χρέος και τις πολιτικές εντάσεις που συνεχίζουν να εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας.

Η αβεβαιότητα αυτή κράτησε πτωτικά τις τραπεζικές μετοχές και κυρίως τις πιο ευάλωτες περιφερειακές τράπεζες, όπως η PacWest και η Western Alliance.

Αν σου άρεσε κάνε