«Μουδιασμένοι» οι επενδυτές, επικράτησαν οι πωλητές στις Ευρωαγορές

«Μουδιασμένοι» οι επενδυτές, επικράτησαν οι πωλητές στις Ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:26 Δημιουργία 25/05/23, 20:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με απώλειες έκλεισαν και οι συνεδριάσεις της Πέμπτης για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να λειτουργούν υπό τη βαριά σκιά της έλλειψης συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος και της επιβεβαίωσης της υποχώρησης της γερμανικής οικονομίας σε τεχνική ύφεση.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,32% στις 456 μονάδες. Σχεδόν όλοι οι επιμέρους κλάδοι κινήθηκαν πτωτικά με φωτεινή εξαίρεση τις τεχνολογικές μετοχές, που όπως και στη Wall Street, «γιόρτασαν» με άνοδο ύψους 1,8% τις εξαιρετικές επιδόσεις της Nvidia, που αντανακλούν τις ευοίωνες προοπτικές του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης. Ενδεικτικά, η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας ημιαγωγών ASML κατέγραψε άλμα ύψους περίπου 5%.

Στα «κόκκινα» διαμορφώθηκε το ταμπλό στις μεγάλες αγορές, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 0,31% στις 15.793 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να περιορίζεται κατά 0,33% στις 7.229 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει κάμψη κατά 0,74% στις 7.570 μονάδες.

Αντιστοίχως στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,44% στις 26.408 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.116 μονάδες μονάδες μειωμένος κατά 0,52%.

Οι επενδυτές υποδέχτηκαν «μουδιασμένοι» την είδηση ότι η ατμομηχανή της Ευρωζώνης εισήλθε και επισήμως σε τεχνική ύφεση, αφού συμπλήρωσε δύο συνεχόμενα τρίμηνα σε αρνητικό έδαφος, ήτοι κατά 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Αν και η πίεση της γερμανικής οικονομίας είχε ήδη καταγραφεί από επιμέρους δείκτες, οι εκτιμήσεις ήταν ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο, πρόβλεψη που δεν επαληθεύτηκε λόγω της καθίζησης στις δαπάνες και τη μεταποίηση. Έτσι, βγήκε… λάθος και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς που από το βήμα της Βουλής είχε δηλώσει πεπεισμένος ότι η γερμανική οικονομία δεν θα υποχωρήσει σε ύφεση.

Ο έτερος, μόνιμος... πονοκέφαλος για τις αγορές διεθνώς είναι το ζήτημα του αμερικανικού χρέους, που για την ώρα δεν φαίνεται να οδεύει προς επίλυση.

Μετά από ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων χθες, τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου ανέφεραν ότι κατεγράφη κάποια πρόοδος, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετή για να κάνει άμεσα ορατή την επίτευξη συμφωνίας. Υπάρχουν ακόμη σημαντικές αποκλίσεις σε συγκεκριμένους τομείς δαπανών, στους οποίους οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για περικοπές και ο Λευκός Οίκος αντιστέκεται σθεναρά.

Κάπως έτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί δίχως συμφωνία. Μετά και τη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι εργασίες του Κογκρέσου ολοκληρώνονται, καθώς έπεται η τριήμερη αργία του Memorial Day Weekend, αν και πιθανότατα οι διαπραγματεύσεις για το χρέος θα συνεχιστούν, ίσως και την Παρασκευή ή και πιο πολύ. Αν και αυτό δεν έχει διευκρινιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι κάλεσε τους νομοθέτες να παραμείνουν σε εγρήγορση, ώστε στην... απίθανη περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος. Θυμίζουμε, εξάλλου, πως απαιτείται η επικύρωση της όποιας συμφωνίας τόσο από τη Βουλή όσο και από τη Γερουσία, μια διαδικασία που από μόνη της απαιτεί κάποιες ημέρες.

Όλα αυτά, ενώ ο χρόνος για το άτυπο τελεσίγραφο της 1ης Ιουνίου μετρά ήδη αντίστροφα!

Αν σου άρεσε κάνε