Τα... νοικοκυριά επιχειρεί να προσελκύσει στις ευρωαγορές η Κομισιόν

Τα... νοικοκυριά επιχειρεί να προσελκύσει στις ευρωαγορές η Κομισιόν

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:24 Δημιουργία 24/05/23, 18:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την περικοπή των προμηθειών που πληρώνουν οι μικροεπενδυτές για τυποποιημένα χρηματοοικονομικά προϊόντα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή τους στην αγορά και να αποκτήσουν μεγαλύτερο βάθος οι κεφαλαιαγορές.

«Προτείνουμε την απαγόρευση προμηθειών για πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων» χωρίς την παροχή χρηματοπιστωτικών συμβουλών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μόνο το 17% της περιουσίας των ευρωπαϊκών νοικοκυριών είχε επενδυθεί σε μετοχές και ομόλογα το 2021, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 43% που επενδύουν τα αμερικανικά νοικοκυριά σε αξιόγραφα.

Τι ισχύει σήμερα με τις προμήθειες

Οι προμήθειες που πληρώνουν οι μικροεπενδυτές είναι 40% υψηλότερες από αυτές που πληρώνουν οι θεσμικοί επενδυτές, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Τα περισσότερα επενδυτικά προϊόντα πωλούνται με προμήθειες, χωρίς οι πελάτες να έχουν πάντα τις καλύτερες συμφωνίες, πρόσθεσε.

Καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και ολόκληρο τον κλάδο στην πλήρη απαγόρευση των προμηθειών, η Κομισιόν δήλωσε ότι η προσέγγισή της θα είναι σταδιακή.

Ελεγχοι για value for money

Προτείνει, επίσης, το περιορισμένο «στοπ» στις προμήθειες να συνοδευθεί από αυστηρότερους ελέγχους για το πόσο κατάλληλα είναι τα προϊόντα που αγοράζουν οι επενδυτές στις περιπτώσεις που προσφέρονται συμβουλές. Στόχος είναι τα προϊόντα να έχουν «value for money» με βάση νέους δείκτες αναφοράς που θα καταρτίσουν οι εποπτικές Αρχές.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν ορισμένα προϊόντα στην αγορά που παρέχουν λίγο ή καθόλου «value for money στους μικροεπενδυτές, ιδιαίτερα λόγω του υψηλού κόστους τους», σημειώνει η Κομισιόν.

Η Βρετανία

Εκτός από την ΕΕ και η Βρετανία θεσπίζει αυστηρότερη προστασία για τους επενδυτές από τον Ιούλιο για να βάλει τέλος σε μία σειρά σκανδάλων με προβληματικές πωλήσεις χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Ωστόσο, η ICI Global, που είναι ένας σύνδεσμος των funds, ανέφερε πως φαίνεται απίθανο ότι η κατάρτιση δεικτών αναφοράς για το κόστος των 30.000 εποπτευόμενων αμοιβαίων κεφαλαίων στην ΕΕ μπορεί να είναι σωστή σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.

Τον τελικό λόγο για την πρωτοβουλία θα έχουν οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πιθανές αλλαγές. Το βασικό κεντροαριστερό κόμμα στην Ευρωβουλή δήλωσε ότι θα πιέσει για την πλήρη κατάργηση των πωλήσεων με προμήθειες.

Αν σου άρεσε κάνε