«Μαγκωμένοι» οι επενδυτές στις ευρωαγορές

«Μαγκωμένοι» οι επενδυτές στις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:46 Δημιουργία 22/05/23, 20:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επιφυλακτικά κινήθηκαν οι επενδυτές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς κλιμακώνεται η αγωνία για την επίλυση της κρίσης του αμερικανικού χρέους δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν συνεχώς.

Πάντως, σε όλες τις χρηματιστηριακές αναλύσεις της ημέρας για τις ευρωπαϊκές αγορές, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο εντυπωσιακό μετεκλογικό ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα πρωινά του κέρδη με αποτέλεσμα να «κλείσει» σχεδόν αμετάβλητος στις 468 μονάδες με ανεπαίσθητη αύξηση 0,01%.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση ύψους 0,32% στις 16.223 μονάδες μετά την εκτίναξη του σε επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή, ενώ καθοδικά κινήθηκε και ο γαλλικός CAC 40 που διαμορφώθηκε στις 7.477 μονάδες μειωμένος κατά 0,20%. Μικρά κέρδη κατέγραψε, πάντως, ο FTSE 100 στο Λονδίνο που κέρδισε 0,19% στις 7.771 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος με πτώση 0,78% στις 27.306 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατάφερε να αντιδράσει και να ενισχυθεί κατά 0,58% στις 9.305 μονάδες.

Κομβικός παράγοντας για τις εξελίξεις θα αποδειχτεί η επανέναρξη των κρίσιμων συνομιλιών για το χρέος στις ΗΠΑ, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Απόψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (ο οποίος επέστρεψε την Κυριακή από την Ιαπωνία και τη σύνοδο κορυφής του G7) θα υποδεχτεί στο Λευκό Οίκο τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής, Κέβιν Μακ Κάρθι, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα που δημιουργήθηκε και να εκκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες.

Την Κυριακή, η Τζάνετ Γέλεν επανέλαβε πως θα πρέπει να ληφθούν «σκληρές» (αλλά αναγκαίες) αποφάσεις προκειμένου το κράτος να αποφύγει μια στάση πληρωμών, πιθανότατα γύρω στις αρχές του Ιουνίου.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, σε νέα ανάλυση τους, συμφώνησαν με την δυσοίωνη πρόβλεψη της Γέλεν, υποστηρίζοντας πως το υπουργείο Οικονομικών θα ξεμείνει από μετρητά για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Δημοσίου σε τρεις εβδομάδες (στις 8-9 Ιουνίου) ή και αρκετά νωρίτερα (στις 1-2 Ιουνίου).

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές κινούνται ανοδικά χάρη στα αισιόδοξα στοιχεία από τα επίπεδα ζήτησης, αν και υπάρχει πάντα ο φόβος πως η κατάσταση θα εκτροχιαστεί από την αμερικανική κρίση χρέους. Το Brent καταγράφει άνοδο 0,48% στα 75,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI κερδίζει 0,48% στα 71,89 δολάρια. Στον αντίποδα ο χρυσός χάνει έδαφος στα 1.973 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο χάνει έδαφος υπολογίζοντας τις προ ημερών δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ περί πιθανής παύσης του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων τον Ιούνιο με το δείκτη δολαρίου να χάνει 0,4% στα 103,08 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να φτάνει το 1,0805.

Αν σου άρεσε κάνε