Χρυσή Παρασκευή για τις ευρωαγορές - Ισχυρή επίδοση για τον DAX

Χρυσή Παρασκευή για τις ευρωαγορές - Ισχυρή επίδοση για τον DAX

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:11 Δημιουργία 19/05/23, 20:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η προοπτική επίτευξης συμφωνίας για το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ έχει επαναφέρει το θετικό κλίμα στις αγορές και στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη ύψους 0,77% στις 469 μονάδες με όλους τους επιμέρους κλάδους να «κλείνουν» στο πράσινο, με εξαίρεση τον κλάδο των εταιρειών λιανικής. Τη μεγαλύτερη άνοδο δε, κατέγραψε ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με άνοδο της τάξεως του 2,2%.

Στα μεγάλα χρηματιστήρια της περιοχής τα φώτα συγκέντρωσε ο γερμανικός DAX, ο οποίος όχι μόνο διεύρυνε τα χθεσινά του κέρδη, αλλά άγγιξε ενδοσυνεδριακά νέα επίπεδα ρεκόρ, πάνω από τις 16.290 μονάδες που ήταν το προηγούμενο υψηλό του από τον Νοέμβριο του 2021. Με τον τρόπο αυτό ακολούθησε τα βήματα και των έτερων βασικών δεικτών της Ευρώπης, του CAC 40 και του FTSE 100 που έχουν καταγράψει νέα ιστορικά ρεκόρ μέσα στη φετινή χρονιά.

Τελικά ο DAX έκλεισε στις 16.275 μονάδες με αύξηση ύψους 0,69% και με τα συνολικά του κέρδη από τις αρχές της χρονιάς να ξεπερνούν το 15%.

Σε θετικό έδαφος βρέθηκε και ο γαλλικός CAC 40, που διαμορφώθηκε στις 7.491 μονάδες αυξημένος κατά 0,61%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο ύψους 0,19% στις 7.756 μονάδες.

Σε ανάλογο μοτίβο και η περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να παρουσιάζει αύξηση κατά 1,05% στις 27.520 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να ανεβαίνει 0,42% στις 9.251 μονάδες.

Η συμφωνία για το χρέος

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σχολιάζοντας τις συνομιλίες που «τρέχουν» σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων υποστήριξε και σήμερα ότι διαπιστώνεται «σταθερή πρόοδος», στέλνοντας θετικό σήμα στις αγορές.

Η επίσημη διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο έχει ανασταλεί προσωρινά, καθώς ο Τζο Μπάιντεν έχει μεταβεί στην Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του G7, όμως ακύρωσε το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού του προκειμένου να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον αμέσως μετά. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημάνθηκε από τον Λευκό Οίκο, λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις από την διαπραγματευτική του ομάδα στην Ουάσιγκτον και την κατευθύνει αναλόγως, έτσι ώστε να μην χαθεί καθόλου χρόνος.

Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας και η επικύρωση της από το Κογκρέσο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, εγκαίρως δηλαδή πριν την εκπνοή του χρονικού τελεσιγράφου της 1ης Ιουνίου. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει δηλώσει ότι πέραν της ημερομηνίας αυτής το κράτος δεν θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του και θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.

Πάντως, τη σημασία του για τις αγορές σε ένα διάστημα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται έχει και το μήνυμα ενότητας που έστειλαν ήδη από τη Χιροσίμα και οι ηγέτες των «7». Μάλιστα, στην κορυφή της ατζέντας της πρώτης ημέρας της συνόδου ήταν το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας με στόχο να «σφίξουν» τον κλοιό γύρω της και να της στερήσουν τα έσοδα που συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τις ρωσικές επιχειρήσεις.

Το πετρέλαιο

Στις αγορές των εμπορευμάτων, οι τιμές τους πετρελαίου απώλεσαν τα αρχικά τους κέρδη με αμφότερους τους δείκτες να «γυρίζουν» σταδιακά σε αρνητικό έδαφος, αν και το πρόσημο της εβδομάδας παρέμεινε θετικό.

Συγκεκριμένα, το Brent βρέθηκε να χάνει 0,70% στα 75,36 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να σημειώνει πτώση 0.88% στα 71,36 δολάρια. Αντίστροφα ο χρυσός κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,29% στα 1.984 δολάρια την ουγγιά, αν και σταθερά κάτω από το όριο των 2.000 δολαρίων.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο έχασε έδαφος σήμερα με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να βρίσκεται στο 1,0813. Όμως, ο δείκτης δολαρίου παραμένει κοντά στα υψηλά δύο μηνών έχοντας κερδίσει περίπου 2,5% μόνο μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αν σου άρεσε κάνε