Σε χαμηλό έτους το spread των ελληνικών ομολόγων

Σε χαμηλό έτους το spread των ελληνικών ομολόγων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:34 Δημιουργία 19/05/23, 19:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με ελαφρά διόρθωση έκλεισαν την εβδομάδα οι τιμές των ομολόγων μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να βρεθεί πάνω από το 4%.

Παρ΄ όλα αυτά, το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών διατηρείται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο αρκετά, ώστε να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός. Συγκεκριμένα, η κυρία Λαγκάρντ από την Μαδρίτη δήλωσε ότι «Θα πρέπει ακόμη να έχουμε σταθερά υψηλά επιτόκια. Επομένως, είναι μια στιγμή που πρέπει πραγματικά να δεσμευτούμε και να δούμε αυτόν τον στόχο που έχουμε και να επιτύχουμε».

Σημειώνεται ότι οι αγορές προεξοφλούν ήδη μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο και πιθανώς μία ακόμη έως το τέλος του καλοκαιριού. Την αντιστροφή της πορείας αυτής με τις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων, χρονικά την τοποθετούν από στις αρχές του επόμενου έτους.

«Οδεύουμε προς πιο λεπτές αποφάσεις στο μέλλον, αλλά θα είμαστε θαρραλέοι και θα λάβουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Και θα το κάνουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων, και πιο συγκεκριμένα στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 32 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,04%, από 3,99% χθες έναντι 2,42% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,62%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0814 δολ. από το επίπεδο των 1,0798 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0808 δολ.

Αν σου άρεσε κάνε