Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:07 Δημιουργία 18/05/23, 21:03
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θετική αύρα από την χθεσινή άνοδο της Wall Street πήραν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης καταγράφοντας κέρδη στις σημερινές συνεδριάσεις τους.

Οι ελπίδες των επενδυτών για επίτευξη συμφωνίας στο κρίσιμο ζήτημα του αμερικανικού χρέους έχουν αναπτερωθεί και αυτό αποτυπώθηκε στις αγορές, καθώς το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών από το αμερικανικό δημόσιο συνιστά ένα συστημικό κίνδυνο που σαφώς ξεπερνά τα στενά γεωγραφικά όρια των ΗΠΑ.

Οι επίσημες συνομιλίες θα ξεκινήσουν και πάλι με την επιστροφή του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, καθώς έχει μεταβεί στην Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής του G7. Αν και στο μεταξύ το παζάρι καλά κρατεί, στις διαπραγματεύσεις που «τρέχουν» στα τεχνικά κλιμάκια Λευκού Οίκου και Κογκρέσου.

Άλλωστε, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, το κράτος δεν θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του από την 1η Ιουνίου.

Βεβαίως, παρά την καταγραφή προόδου στις συνομιλίες, η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη. Οπότε αρκετοί επενδυτές κρατούν ακόμη επιφυλακτική στάση περιμένοντας να βεβαιωθούν ότι ο κίνδυνος έχει παρέλθει. Ωστόσο, το κλίμα ήταν σαφώς καλύτερο σήμερα οδηγώντας όλους τους δείκτες της Ευρώπης σε θετικό έδαφος.

Με αυτά τα δεδομένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο ύψους 0,43% στις 465 μονάδες, με την πλειονότητα των επιμέρους κλάδων να καταγράφουν κέρδη. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε, πάντως, ο κλάδος των εταιρειών αυτοκινήτου (2,5%) και ο τεχνολογικός (2,5%)

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στις κυριότερες αγορές της περιοχής, με τον γερμανικό DAX να ξεχωρίσει με άνοδο 1,33% στις 16.163 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,64% στις 7.446 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να παρουσιάζει αύξηση 0,25% στις 7.742 μονάδες.

Σε θετικό έδαφος και η περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να ανεβαίνει κατά 0,14% στις 27.235 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 να διαμορφώνεται στις 9.213 μονάδες αυξημένος κατά 0,02%.

Οι μετοχές

Στις μετοχές που ξεχώρισαν βρέθηκε και σήμερα η Commerzbank, ενώ η μετοχή της Volkswagen ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο της από τον Ιανουάριο του 2022, καθώς διέρρευσε εσωτερικό υπόμνημα που αποκάλυπτε ότι η εταιρεία δρομολογεί σημαντική αναμόρφωση του brand της προκειμένου να βελτιώσει τις αποδόσεις της.

Στον αντίποδα σημαντικές πιέσεις με πτώση κατά 5% (αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε και το -9%) δέχτηκε η μετοχή της British Telecom, μετά την ανακοίνωση αναγκαστικού προγράμματος περικοπών που θα φτάσουν τις 40.000 έως 55.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030. Οι απολύσεις αυτές θα μειώσουν το προσωπικό της εταιρείας κατά 31% έως 42%.

Απώλειες της τάξεως του 5% κατέγραψε και η μετοχή του οίκου πολυτελών ειδών Burberry, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών επιπέδων ζήτησης στην αμερικανική αγορά και στο νεανικό κοινό.

Μικρές απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της Deutsche Bank μετά την είδηση πως συμβιβάστηκε και θα καταβάλει αποζημίωση ύψους 75 εκατ. δολαρίων στα θύματα του Τζέφρι Έμσταϊν, που κατηγορούσαν με αγωγή την τράπεζα πως διευκόλυνε και επωφελήθηκε της παράνομης δράσης του πρώην μεγιστάνα, ο οποίος διακινούσε και κακοποιούσε ανήλικα κορίτσια.

Οι τιμές του πετρελαίου

Στις αγορές εμπορευμάτων, το πετρέλαιο κινείται πτωτικά με το Brent να χάνει έως και 1,64% στα 75,66 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να υποχωρεί κατά 1,66% στα 71,68 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχη πτωτική κίνηση και για το χρυσό, που κινείται σταθερά κάτω από τα 2.000 δολάρια, στα 1.960 δολάρια την ουγγιά με πτώση 1,24%.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου καταγράφει νέο άλμα στο υψηλότερο σημείο εδώ και επτά εβδομάδες στο 103,38, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρίσκεται στο 1,0769.

Αν σου άρεσε κάνε