Με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ οι ευρωαγορές

Με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ οι ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:22 Δημιουργία 17/05/23, 20:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τις συνεδριάσεις τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στις δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.

Είναι εύλογο, άλλωστε, πως μια πιθανή στάση πληρωμών από το αμερικανικό Δημόσιο δεν θα επηρεάσει μόνο τη Wall Street αλλά θα πυροδοτήσει ένα σημαντικό αρνητικό ντόμινο στις αγορές διεθνώς.

Η χθεσινή συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τους επικεφαλής Βουλής και Γερουσίας πήγε αρκετά καλά. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Κέβιν ΜακΚάρθι, στάθηκε στην πρόοδο που σημειώθηκε κυρίως διότι ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε, όπως σχολίασε, να διαπραγματευτεί μαζί τους. Όμως αν και ο ίδιος ο Μπάιντεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, ξεκαθάρισε πως το deal θα πρέπει να έχει την... υπογραφή και των δύο κομμάτων, κάτι που σημαίνει συναίνεση και της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών.

Μέσα στο κλίμα αυτό, οι επενδυτές και στην Ευρώπη παρέμειναν επιφυλακτικοί με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να κλείνει με μικρή πτώση ύψους 0,15% στις 463 μονάδες. Τα πρόσημα στους επιμέρους κλάδους ήταν μεικτά με τον ταξιδιωτικό κλάδο να σημειώνει μικρά κέρδη και τον τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να μετρά την μεγαλύτερη πτώση κατά 1,1%.

Στα μεγάλα χρηματιστήρια της περιοχής, ο γερμανικός DAX κινήθηκε ανοδικά με κέρδη 0,34% στις 15.951 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,09% στις 7.399 μονάδες. Απώλειες και για τον FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος περιορίστηκε σε ποσοστό 0,36% στις 7.723 μονάδες.

Μεικτή εικόνα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να διολισθαίνει κατά 0,01% στις 27.196 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να κερδίζει 0,22% στις 9.211 μονάδες.

Σε επίπεδο μετοχών ξεχώρισε η γερμανική Siemens που κινήθηκε ανοδικά μετά την επί τα βελτίω αναθεώρηση των οικονομικών της προβλέψεων για τη φετινή χρονιά.

Αντιθέτως μεγάλες πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Commerzbank που βρέθηκε να χάνει σχεδόν 6%, καθώς ναι μεν ανακοίνωσε καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις για το πρώτο τρίμηνο, όμως επεσήμανε ότι το outlook για τη χρονιά θα εξαρτηθεί κι από την πορεία της γερμανικής οικονομίας, για την οποία υποστήριξε ότι προβλέπει «μετριοπαθή ύφεση».

Στις αγορές των εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές ανακάμπτουν μετά τις πιέσεις των προηγούμενων ημερών, με το Brent να επιστρέφει και πάλι πάνω από το ψυχολογικό όριο των 75 δολαρίων το βαρέλι. Συγκεκριμένα, το Brent κερδίζει 2,14% στα 76,53 δολάρια και το αμερικανικό WTI ενισχύεται κατά 2,27% στα 72,47 δολάρια. Αντίστροφα ο χρυσός βρίσκεται κάτω από το όριο των 2.000 δολαρίων, στα 1.985 δολάρια την ουγγιά με κάμψη 0,39%.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται μετά την πρόοδο στις συνομιλίες για το αμερικανικό χρέος με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να βρίσκεται στο 1,0832.

Αν σου άρεσε κάνε