Υποχώρηση στις ευρωαγορές με επιφυλακτικές κινήσεις από τους επενδυτές

Υποχώρηση στις ευρωαγορές με επιφυλακτικές κινήσεις από τους επενδυτές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:21 Δημιουργία 16/05/23, 21:14
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πτωτικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου την Τρίτη, με τους επενδυτές να αντιδρούν επιφυλακτικά στα νέα οικονομικά και επιχειρηματικά στοιχεία.

Εξάλλου, οι αγορές σε διεθνές βρίσκονται υπό την σκιά του συνεχιζόμενου αδιεξόδου του χρέους των ΗΠΑ, καθώς ο κίνδυνος που ελλοχεύει δεν αφορά μόνο την οικονομία της υπερδύναμης αλλά και όσες έχουν διασύνδεση με αυτή.

Στο κλίμα αυτό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,42% στις 464 μονάδες, με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να καταγράφουν απώλειες.

Ανάλογο μοτίβο και στις μεγάλες αγορές της περιοχής, με το γερμανικό δείκτη DAX να υποχωρεί 0,12% στις 15.897 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να σημειώνει πτώση 0,16% στις 7.406 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να χάνει 0,34% στις 7.751 μονάδες.

Πτωτική τροχιά ακολούθησε και η περιφέρεια με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να περιορίζεται κατά 0,17% στις 27.198 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 9.191 μονάδες μειωμένος κατά 0,11%.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις νέες εαρινές προβλέψεις της, που δημοσίευσε τη Δευτέρα, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης, από το 0,8% στο 1% φέτος, ωστόσο αναθεώρησε και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θεωρώντας ότι ο δείκτης θα ανέβει περαιτέρω στο 5,8% φέτος και στο 2,8% το 2024.

Αντιστοίχως, η Eurostat στα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα υποστήριξε πως το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και στο 0,2% στην ΕΕ. Κατά το τέταρτο τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε παραμένει σταθερό στην Ευρωζώνη και είχε μειωθεί κατά 0,1% στην ΕΕ.

Επίσης, η Eurostat ανακοίνωσε και τα νέα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο το Μάρτιο, τα οποία καταγράφουν πως ο δείκτης επέστρεψε σε εμπορικό πλεόνασμα για την Ευρωζώνη μετά από 17 μήνες συνεχόμενων ελλειμμάτων. Συγκεκριμένα, το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε σε 17 δισ. ευρώ μετά το ύψους 200 εκατ. ευρώ έλλειμμα, τον Φεβρουάριο.

Σε επίπεδο μετοχών, αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν η Vodafone, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 7%, μετά την ανακοίνωση της περικοπής 11.000 θέσεων εργασίας, που συνιστά και το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάργησης θέσεων εργασίας που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα η εταιρεία.

Στον αντίποδα άλμα άνω του 5,8% σημείωσε η μετοχή της γαλλικής Technip Energies, καθώς η εταιρεία κέρδισε ένα πολύκροτο συμβόλαιο αξίας 10 δισ. δολαρίων για τον κλάδο LNG από την QatarEnergy.

Κέρδη και για τη μετοχή της Siemens Energy, καθώς τα αποτελέσματα της κινήθηκαν άνω του αναμενόμενου.

Τα εμπορεύματα

Στις αγορές των εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές συνέχισαν την πτωτική τους τροχιά, παρά και τα νέα στοιχεία που εξέδωσε ο ΙΕΑ προβλέποντας μεγαλύτερη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, κυρίως από το δεύτερο μισό της χρονιάς. Έτσι, το Brent χάνει 0,73% στα 74,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται στα 70,65 δολάρια μειωμένο κατά 0,65%. Απώλειες και για τον χρυσό, που πέφτει και πάλι κάτω από το όριο των 2.000 δολαρίων, στα 1.999 δολάρια την ουγγιά, με πτώση 1,17%.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ χάνει έδαφος με την ισοτιμία με το δολάριο να βρίσκεται στο 1,0864.

Αν σου άρεσε κάνε