Οι επενδυτές στηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα

Οι επενδυτές στηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:30 Δημιουργία 15/05/23, 17:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4% -για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2022- υποχωρεί η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων, με τους επενδυτές να μοιάζουν... ήρεμοι εν όψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση των ελληνικών τίτλων κατέρχεται κατά σχεδόν πέντε μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού στη 10ετία να διολισθαίνει στο 3,967%. Την ίδια στιγμή, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση από τη γερμανική απόδοση, κυμαίνονται στις 166 μονάδες βάσης.

Για να καταστεί αντιληπτή η βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, αξίζει να αναφερθεί ότι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου ενισχύεται σήμερα κατά 1,5 μονάδα βάσης και ανέρχεται στο 4,183%, με τα spreads να προσεγγίζουν τις 190 μονάδες βάσης.

Από την πλευρά του, το -πάντα- ασφαλές γερμανικό 10ετές ομόλογο εμφανίζει άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης, με την απόδοση να επιστρέφει στο 2,30%.

Οι προσεχείς εκλογές της Κυριακής φαίνεται ότι δεν αποτελούν πρόβλημα για τους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητική αλλαγή ή ασυνέχεια, ποντάροντας στην πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Η έκθεση της Κομισιόν

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα, κάτι το οποίο -εκτός απροόπτου- θα επιβεβαιωθεί εντός του β’ εξαμήνου. Κι αυτό, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Μια πρώτη ευκαιρία θα έχουμε στις 9 Ιουνίου, όταν ο οίκος αξιολόγησης Fitch σκοπεύει να δημοσιεύσει το επόμενο report για την ελληνική οικονομία.

Θετικές είναι οι εξελίξεις και για την οικονομία. Ενδεικτικά, η Κομισιόν, στις εαρινές της προβλέψεις, αναμένει ανάπτυξη 2,4% για φέτος και 1,9% για το 2024, ενώ «βλέπει» πληθωρισμό στο 4,2% και στο 2,4%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παράλληλα, η χώρα μας θα περιορίσει το δημόσιο χρέος στο 160,2% φέτος και στο 154,4% του χρόνου, ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει στο 12,2% και στο 11,8%, αντίστοιχα.

Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα. Κι αυτό σχετίζεται κυρίως με εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η πρόθεση της κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ) να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο την αναχαίτιση του επίμονου πληθωρισμού.

Μια μεγαλύτερη περίοδος υψηλών επιτοκίων, αναμφίβολα, θα συνιστά αρνητική εξέλιξη για τις αγορές ομολόγων, επηρεάζοντας δυσμενώς και τους ελληνικούς τίτλους -παρά την όποια ανθεκτικότητά τους.

Αν σου άρεσε κάνε