Bitcoin: Το «βάθος της αγοράς» και άλλα δομικά προβλήματα ρίχνουν την τιμή του

Bitcoin: Το «βάθος της αγοράς» και άλλα δομικά προβλήματα ρίχνουν την τιμή του

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:40 Δημιουργία 12/05/23, 17:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου υποχώρησε η τιμή του bitcoin καθώς η μεταβλητότητα, κυρίως λόγω της χαμηλής ρευστότητας, συνέχισε να πλήττει τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Συγκεκριμένα, η τιμή του bitcoin υποχωρούσε κατά 4% στα 26.312 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου. Το ether, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, κατέγραφε και αυτό απώλειες σήμερα.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές υπάρχει μία σειρά θεμάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγορές crypto, μεταξύ των οποίων η χαμηλή ρευστότητα, τα μέτρα κατά του κλάδου από τις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ και οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας.

Η τιμή του bitcoin είναι αυξημένη περίπου κατά 59% φέτος, αλλά με σημαντικές διακυμάνσεις. Η επικεφαλής έρευνας της Kaiko δήλωσε ότι υπήρξε «σημαντική πτώση στο βάθος αγοράς» για το bitcoin. To βάθος αγοράς είναι η δυνατότητα της αγοράς να απορροφά σχετικά μεγάλες εντολές αγορών και πώλησης.

Όταν το βάθος της αγοράς είναι χαμηλό, τότε σχετικά μικρές εντολές μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αυξομειώσεις στις τιμές των assets.

Περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας

Η κατάσταση αναφορικά με τη ρευστότητα μπορεί να επιδεινωθεί καθώς δύο από τους μεγαλύτερους διαπραγματευτές της αγοράς crypto θα αποσυρθούν από το trading στις ΗΠΑ, εν μέσω των συνεχιζόμενων μέτρων από τις αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές κατά του κλάδου.

«Αν και δεν είναι σαφές ακόμη ποιος ήταν ο καταλύτης της σημερινής μεγάλης πτώσης, η μεταβλητότητα πρέπει να θεωρείται πιθανή δεδομένη της σημερινής κατάστασης της ρευστότητας, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των μεγαλύτερη διαπραγματευτών, Jane Street και Jump Crypto, ότι κλείνουν την έκθεσή τους στα crypto», σημείωσε η επικεφαλής έρευνας της Kaiko.

H ρευστότητα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τις αγορές crypto μετά το κλείσιμο της Silvergate και της Signature Bank, δύο από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσω των οποίων ο κόσμος αγόραζε κρυπτονομίσματα.

Αυξάνουν τα μέτρα οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ

Ο ενδελεχής έλεγχος του κλάδου των ψηφιακών νομισμάτων από τις αμερικανικές Αρχές έχει αυξηθεί μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX πέρυσι.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) προειδοποίησε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase τον Μάρτιο για πιθανές παραβιάσεις του νόμου για τα χρεόγραφα, ενώ η Επιτροπή που επιβλέπει τις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων (Commodity Futures and Trading Commission) υποστήριξε ότι το ανταλλακτήριο Binance παραβίασε κανόνες για το trading.

O κλάδος των crypto βρίσκεται σε διαμάχη με τις ρυθμιστικές Αρχές, κατηγορώντας τη SEC και την αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν χαράσσουν ξεκάθαρους κανόνες.

Αν σου άρεσε κάνε