Η αντίδραση του Nasdaq έβαλε... πλάτη στη Wall Street

Η αντίδραση του Nasdaq έβαλε... πλάτη στη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:32 Δημιουργία 11/05/23, 23:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε και την Πέμπτη ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street, σε μια ακόμη συνεδρίαση όπου μόνος θετικός πρωταγωνιστής ήταν ο τεχνολογικός κλάδος S&P 500 και ο δείκτης Nasdaq.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε πτώση κατά 0,66% στις 33.309 μονάδες. Ο S&P 500, παρά τις διακυμάνσεις, παρέμεινε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στο «κόκκινο» και τελικά έκλεισε στις 4.130 μονάδες μειωμένος κατά 0,17%. Αντίδραση «έβγαλε», ωστόσο, ο Nasdaq που κατάφερε να περάσει σε θετικό έδαφος και να διαμορφωθεί τελικά στις 12.328 μονάδες αυξημένος κατά 0,18%.

Η αγορά συνεχίζει να τελεί υπό τη σκιά της αβεβαιότητας για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η Fed, καθώς τα μηνύματα από αξιωματούχους και μέλη του συμβουλίου δείχνουν πως δεν κρίνουν ως ικανοποιητική και επαρκή την πτωτική τροχιά του πληθωρισμού, τουλάχιστον όχι στο σημείο που να μπορεί να τους οδηγήσει να βάλουν... φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης επιβραδύνθηκε στο 4,9% τον Απρίλιο (έναντι 5% τον Μάρτιο), υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Αντιστοίχως και τα σημερινά στοιχεία από τις τιμές χονδρικής έδειξαν αύξηση μόλις κατά 0,2% τον Απρίλιο, σε μηνιαία βάση.

Όμως οι τιμές παραμένουν πολύ ψηλά, πολύ μακριά από το όριο-στόχο του 2%, όπως επανέλαβε και ο Νιλ Κασκάρι της περιφερειακής Fed της Μινεάπολη, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι εύκολο να αποφασιστεί ο τερματισμός του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Σίγουρα δε, τα επιτόκια θα παραμείνουν για πολύ καιρό στο… ταβάνι.

Παράλληλα, η αγορά έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την ανοιχτή πληγή του ανώτατου ορίου του χρέους, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν χωρίς να διαφαίνεται ακόμη… λευκός καπνός. Η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο, με τους ηγέτες Βουλής και Γερουσίας, την Τρίτη, δεν κατέγραψε πρόοδο και παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, η Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει ότι το Δημόσιο μπορεί να μην είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις του από την 1η Ιουνίου.

Η υπουργός Οικονομικών, άλλωστε, δεν έχει... μασήσει τα λόγια της ως προς τις δραματικές συνέπειες που θα προκύψουν για την αμερικανική οικονομία και την αγορά σε περίπτωση μιας στάσης πληρωμών, οδηγώντας ακόμη και σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Οι μετοχές

Σε επίπεδο μετοχών, μόνιμος πρωταγωνιστής των ημερών οι περιφερειακές τράπεζες, με την PacWest Bancorp να παραμένει στο στόχαστρο, ειδικά δε, μετά την ανακοίνωση της πτώσης των καταθέσεων της κατά 9,5%. H μετοχή υποχώρησε και πάλι κατά πάνω από 20%.

Στις χαμένους ήταν και η μετοχή της Disney, που βρέθηκε να χάνει έως και 8% καθώς η αγορά αντέδρασε αρνητικά στην σημαντική πτώση συνδρομητών στην πλατφόρμα της. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών, εξισορρόπησε τη ζημιά.

Αντιθέτως, στις κερδισμένες ήταν η μετοχή της Alphabet, λειτουργώντας ενθαρρυντικά για τον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο, καθώς οι επενδυτές δέχτηκαν με ικανοποίηση την πληροφορία ότι η εταιρεία θα εντάξει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στη λειτουργία της Google. Επίσης η εταιρεία παρουσίασε το πολυαναμενόμενο αναδιπλούμενο κινητό της τηλέφωνο, το Pixel Fold. Η μετοχή της Alphabet ανέβηκε περίπου 5%, στο υψηλότερο σημείο της από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ τα κέρδη της από τις αρχές της χρονιάς φτάνουν το 32%.

Αν σου άρεσε κάνε