Επιφυλακτικοί οι επενδυτές και μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές και μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:22 Δημιουργία 11/05/23, 20:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μικρές μεταβολές για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και τις επόμενες κινήσεις από τη Fed και την EKT.

Εξάλλου και η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων σήμερα, προχωρώντας παράλληλα σε δυσμενή αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με ανεπαίσθητη πτώση 0,06% στις 463 μονάδες, με τους επιμέρους κλάδους να παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα. Μεγαλύτερος χαμένος με πτώση 3,1% ήταν ο κλάδος των εξορυκτικών εταιρειών.

Στα μεγάλα χρηματιστήρια της περιοχής, μόνο ο γαλλικός CAC 40 κατάφερε να κλείσει στο «πράσινο» με μικρή αύξηση 0,25% στις 7.379 μονάδες. Ο γερμανικός DAX έχασε 0,40% στις 15.833 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,19% στις 7.726 μονάδες.

Ανάλογα μεικτά πρόσημα στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να διαμορφώνεται στις 17.104 μονάδες μειωμένος κατά 0,59% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να κερδίζει 0,19% στις 9.184 μονάδες.

Το μήνυμα της BoE

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας ξεχώρισε, βέβαια, η συνεδρίαση της BoE που προχώρησε στη 12η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της, κατά 25 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,5%, συνάμα με την δημοσίευση των νέων οικονομικών της προβλέψεων.

Η BoE προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων της για τους ρυθμούς ανάπτυξης, βασικό σημείο της οποίας ήταν η διαπίστωση πως η οικονομία θα αποφύγει τελικά μια ύφεση. Όμως, παράλληλα προχώρησε σε μια δυσμενή αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, κάτι που σημαίνει πρώτον ότι πιθανότατα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων και δεύτερον να τα κρατήσει ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το σημείο αυτό, που ανησύχησε την αγορά, αποτελεί κοινό παρονομαστή στις εκτιμήσεις των στελεχών τόσο της Fed όσο και της ΕΚΤ: ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά, παρά την τάση υποχώρησης του και αυτό κάνει τα συμβούλια διστακτικά στο να δεσμευτούν σε τερματισμό της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Στην περίπτωση της BoE, η νέα πρόβλεψη θέλει τον πληθωρισμό να υποχωρεί κατά πολύ πιο αργό ρυθμό και να «κλείνει» τη χρονιά στο 5,1%, αντί του 3,9% της προηγούμενης πρόβλεψης. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί δύο, ίσως και τρία χρόνια, για να επανέλθει κοντά στο στόχο του 2%.

Στο «κόκκινο» το πετρέλαιο

Στις αγορές των εμπορευμάτων, η πίεση στο πετρέλαιο συντηρείται με την τιμή του Brent να υποχωρεί κατά 1,32% στα 75,40 δολάρια το βαρέλι και την τιμή του αμερικανικού WTI να βρίσκεται στα 71,39 δολάρια με πτώση ύψους 1,64%. Πτωτικά κινείται και ο χρυσός, με κάμψη 0,77% στα 2.021 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ χάνει έδαφος με την ισοτιμία με το δολάριο να βρίσκεται στο 1,0915.

Αν σου άρεσε κάνε