Οι τεχνολογικές έσωσαν την παρτίδα για τη Wall Street

Οι τεχνολογικές έσωσαν την παρτίδα για τη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:26 Δημιουργία 10/05/23, 23:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν πρόσφεραν την απαιτούμενη στήριξη στη Wall Street, σε ένα διάστημα γενικότερης αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας και τη διογκούμενη απειλή μιας στάσης πληρωμών.

Άλλωστε, αξιωματούχοι της Federal Reserve έχουν επισημάνει επανειλημμένως, τις τελευταίες ημέρες, πως ο πληθωρισμός παραμένει πολύ ψηλά αποφεύγοντας έτσι να δεσμευτούν σε τερματισμό του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Έτσι, στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones δεν κατάφερε να κρατήσει τα αρχικά του κέρδη και γρήγορα βρέθηκε να υποχωρεί έως και κατά 300 μονάδες. Τελικά έκλεισε στις 33.531 μονάδες μειωμένος κατά 0,09%. Συχνές διακυμάνσεις προσήμων για τον S&P 500 που έκλεισε τελικά στις 4.137 μονάδες με αύξηση 0,45% . Σταθερά στο «πράσινο» κινήθηκε, καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 12.306 μονάδες με μεγάλη άνοδο 1,04%.

Ο πληθωρισμός
Στα μάκρο της ημέρας ξεχώρισαν βέβαια τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό που υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο εδώ και δύο χρόνια. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε, τον Απρίλιο, στο 4,9% σε ετήσια βάση, ήτοι κάτω από το 5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,4%.

Η αποκλιμάκωση του δείκτη είναι ενθαρρυντική, όμως δεν είναι βέβαιο αν θα είναι αρκετή, ώστε να πείσει τη Fed να «πατήσει» φρένο στην περιοριστική νομισματική πολιτική από τον Ιούνιο, εξού και η νευρικότητα της αγοράς.

Πάντως, τα νέα ήταν αρκετά για να φέρον αντιδράσεις σε ομόλογα και δολάριο. Η απόδοση του πιο ευμετάβλητου 2ετους έπεσε έως και 12 μονάδες βάσης στο 3,899%, ενώ η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης. Αντιστοίχως το δολάριο έχασε έδαφος έναντι των υπόλοιπων διεθνών νομισμάτων και ειδικά η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0979.

Οι μετοχές

Σε γενικές γραμμές τα κέρδη της αγοράς επικεντρώθηκαν στις λεγόμενες κυκλικές μετοχές, που συνδέονται πιο πολύ με την οικονομία.

Στις τραπεζικές μετοχές ξεχώρισε η επίδοση της μετοχής της First Citizens, που έφτασε και το 8%, καθώς η τράπεζα της Βορείου Καρολίνας παρουσίασε θεαματική άνοδο στα κέρδη της, κατά πάνω από 30 φορές, χάρη στα assets και τις καταθέσεις που διασφάλισε από την εξαγορά της χρεοκοπημένης SVB. Μάλιστα, με την εκτίναξη των κερδών της, έγινε ουσιαστικά η δεύτερη σε κερδοφορία αμερικανική τράπεζα, μετά τον κολοσσό της JPMorgan.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της Nike και της Caterpillar, ενώ σημαντική πίεση δέχτηκε η μετοχή του Airbnb, καθώς τα αποτελέσματα του δεν ικανοποίησαν ιδιαίτερα την αγορά. Σταθεροποιητικά κινήθηκε αντιστοίχως η μετοχή της Disney, καθώς ο κολοσσός στον χώρο της ψυχαγωγίας ανακοινώνει αποτελέσματα μετά το τέλος της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου.

Ανοδική κίνηση για τη μετοχή της Alphabet, έως και 4%, καθώς η αγορά «μέτρησε» θετικά τις ανακοινώσεις της εταιρείας για τις νέες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην Google, που ουσιαστικά θα βάλουν τη μηχανή αναζήτησης στη νέα εποχή του ΑΙ.

Αν σου άρεσε κάνε