Αβεβαιότητα και αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αβεβαιότητα και αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:50 Δημιουργία 10/05/23, 20:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο του αμερικανικού πληθωρισμού δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν θετικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινήθηκαν πτωτικά προσπαθώντας να αξιολογήσουν κατά πόσο η Fed θα «φρενάρει» τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Επιπλέον, στην Ευρώπη η ΕΚΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει το μονοπάτι της νομισματικής χαλάρωσης, όπως επανέλαβαν σε νέες δηλώσεις τους οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας με πρώτη απ' όλους την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 463 μονάδες με πτώση 0,49% και με τους επιμέρους κλάδους του δείκτη να παρουσιάζουν μεικτή εικόνα. Πάντως, τις καλύτερες επιδόσεις παρουσίασε ο κλάδος των ενεργειακών μετοχών.

Αντίστοιχη εικόνα στα μεγάλα χρηματιστήρια της περιοχής, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 0,46% στις 15.882 μονάδες, το γαλλικό CAC 40 να σημειώνει πτώση ύψους 0,60% στις 7.352 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να περιορίζεται κατά 0,31% στις 7.740 μονάδες.

Στο «κόκκινο» και η περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να βρίσκεται στις 17.262 μονάδες μειωμένος κατά 0,44% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να συρρικνώνεται κατά 0,19% στις 9.165 μονάδες.

Η υποχώρηση του αμερικανικού πληθωρισμού στο 4,9% σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο, επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης έχει μπει σε μια πτωτική πορεία, όμως προφανώς παραμένει ακόμη σε επίπεδα πολύ πάνω από το όριο του 2%, με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιο ότι η Fed και κυρίως τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της θα πειστούν πως έχουν τα περιθώρια να ολοκληρώσουν τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων. Ο Τζον Γουίλιαμς της New York Fed, σε δηλώσεις του την Τρίτη, σχολίασε πως δεν έχει συζητηθεί ακόμη παύση της αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη πολύ υψηλά.

Η ΕΚΤ

Το ίδιο μήνυμα εκπέμπει βέβαια και η ΕΚΤ, επισημαίνοντας διά στόματος στελεχών της, μεταξύ τους και η Κριστίν Λαγκάρντ, πως υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανυθεί στο μέτωπο της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Το επανέλαβε και πάλι σε σημερινή συνέντευξη της σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ στέλνοντας σήμα για νέες αυξήσεις των επιτοκίων. Το επεσήμανε επίσης τόσο η Ιζαμπέλ Σνάμπελ όσο και ο Χοακίμ Νάγκελ.

Άλλωστε και η Τράπεζα της Αγγλίας που θα συμπληρώσει την τριάδα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών θα προχωρήσει επίσης σε νέα, μετριοπαθή, αύξηση των επιτοκίων κατά την συνεδρίαση της, την Πέμπτη. Και αν η αύξηση αυτή είναι αναμενόμενη, το ίδιο δεν ισχύει για τα επόμενα βήματα της, καθώς ναι μεν «παίζει» ψηλά το σενάριο παύσης της σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής, όμως σίγουρα δεν φαντάζει τόσο βέβαιη.

Μάλιστα, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως η BoE είναι πιθανόν να οδηγηθεί σε προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την πορεία του πληθωρισμού, που σημαίνει πως και η δική της απόφαση για τερματισμό του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων δεν θα είναι (τόσο) εύκολη.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι πιέσεις στις πετρελαϊκές τιμές επανήλθαν μετά το τριήμερο… διάλειμμα ανάκαμψης, με το Brent να υποχωρεί κατά 0,99% στα 76,67 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να χάνει 1,21% στα 72,82 δολάρια. Πτωτικά κινείται και ο χρυσός, που με κάμψη ύψους 0,52% κινείται στα 2.032 δολάρια την ουγγιά.

Πάντως, τα μαντάτα από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ οδήγησαν σε διολίσθηση του αμερικανικού δολαρίου με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0968 και το δείκτη δολαρίου να υποχωρεί στο 101,42.

Αν σου άρεσε κάνε