Σε κάμψη οι τιμές του πετρελαίου μετά το +7,5%

Σε κάμψη οι τιμές του πετρελαίου μετά το +7,5%

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:27 Δημιουργία 10/05/23, 14:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε αρνητικές περιοχές σήμερα η τιμή του πετρελαίου, με τους επενδυτές να περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, τα οποία αποτελούν και το κλειδί για τη μελλοντική ζήτηση.

Τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν κάτω των 73 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς μειώνονται στο -1,30% και τα 72,7 δολάρια. Παρόμοια είναι η πορεία και των συμβολαίων Brent στην Ευρώπη, τα οποία χάνουν 1,3% και περιορίζονται στα 76,4 δολάρια ανά βαρέλι.

Η σημερινή κάμψη, βέβαια, έρχεται έπειτα από μια σωρευτική άνοδο της τάξης του 7,5% κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων.

Τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, τα οποία θα αφορούν τον Απρίλιο, θα δημοσιευθούν στις 3.30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) και θα καθορίσουν εν πολλοίς τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής, ενόσω η οικονομία παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης.

Η Federal Reserve διατηρεί τα επιτόκια στο εύρος 5% – 5,25%, συνεχίζοντας τη μάχη κατά του επίμονου πληθωρισμού (5% τον Μάρτιο). Ωστόσο, τα υψηλά επιτόκια πλήττουν τις προοπτικές της οικονομίας και μειώνουν τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Μια πιθανή αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή είναι πιθανό να δώσει το κατάλληλο έναυσμα στην κεντρική τράπεζα να ανακρούσει πρύμναν και να τερματίσει τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, εξετάζοντας παράλληλα τις πρώτες μειώσεις.

Την ίδια στιγμή, στο επίπεδο της προσφοράς, η εικόνα είναι μικτή. Στις ΗΠΑ το ομοσπονδιακό απόθεμα αυξήθηκε κατά 3,6 εκατ. βαρέλια την προηγουμένη εβδομάδα. Όμως, στο κρίσιμης σημασίας hub της Οκλαχόμα κατεγράφη πτώση.

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, σχεδιάζει να ξεκινήσει τις αγορές πετρελαίου, σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης των έκτακτων αποθεμάτων, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά και να μειωθούν οι τιμές.

Αν σου άρεσε κάνε