Τα hedge funds σορτάρουν κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ παρά την τραπεζική κρίση

Τα hedge funds σορτάρουν κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ παρά την τραπεζική κρίση

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:23 Δημιουργία 09/05/23, 20:14
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε νέο υψηλό αύξησαν τα μοχλευμένα funds τις short τοποθετήσεις τους σε futures αμερικανικών ομολόγων, σύμφωνα με ανάλογο δείκτη δεδομένων της Commodity Futures Trading Commission. Πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα των shorts τέτοιου είδους, σε ρεκόρ από το 2017.

Η τοποθέτηση αυτή προηγήθηκε της ταραχώδους εβδομάδας των κρατικών ομολόγων η οποία προκάλεσε ράλι με οδηγό την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και τις εκτιμήσεις πως η Fed πρόκειται σύντομα να αναστείλει τον κύκλο νομισματικής της σύσφιξης. Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα άλλαξαν την Παρασκευή, λόγω των καλύτερων εκ των αναμενόμενων δεδομένων της αμερικανικής αγοράς εργασίας, τα οποία περιόρισαν τις ελπίδες για άρση της αύξησης των επιτοκίων και αύξησαν τις αποδόσεις περαιτέρω.

Σύμφωνα με την ομάδα αναλυτών του Πραβίν Κοραπάτι της Goldman Sachs, «παραδεχόμαστε πως υπάρχουν ορισμένα βραχυπρόθεσμα ρίσκα όσον αφορά τη σταθερότητα μερικών μικρότερων τραπεζών και το ανώτατο όριο του χρέους. Παράλληλα, πιστεύουμε πως οι εκτιμήσεις πολλών για το πίβοτ της Fed είναι υπερβολικές, δεδομένου του στιβαρού μακροοικονομικού περιβάλλοντος».

Οι bearish τοποθετήσεις των hedge funds σε ό,τι αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων ΗΠΑ είναι διαμετρικά αντίθετες με τις εκτιμήσεις των κολοσσών της Wall Street όπως Morgan Stanley και JPMorgan Chase & Co., οι οποίοι υπολογίζουν πως οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος αποτελούν πολύ πιο ασφαλείς επενδύσεις τη στιγμή που η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πλησιάζει επικίνδυνα το καθεστώς ύφεσης. Παρά τις αντιδράσεις των στελεχών της Fed, η αγορά ομολόγων μέχρι τώρα εκτιμά πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο.

Παρ’ όλα αυτά, η επιμονή των παρεμφερών στοιχημάτων των μοχλευμένων funds υποδεικνύει πως υπάρχει πιθανότητα ορισμένες από τις τοποθετήσεις αυτές να οφείλονται στo φαινόμενο γνωστό και ως «basis trades», όταν οι επενδυτές αγοράζουν κρατικά ομόλογα σε μετρητά και σορτάρουν τα futures έτσι ώστε να βγουν κερδισμένοι από τη διαφορά της τιμής.

Παράλληλα, ενδέχεται να αποτελεί και ένδειξη πως ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν πως οι αποδόσεις έχουν μειωθεί υπερβολικά χαμηλά, τη στιγμή που η Fed δεν έχει προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της.

Για επενδυτές όπως η Έιμι Σιε Πάτρικ, σύμφωνα με το Bloomberg, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα έχουν δημιουργήσει μία πιο διαφοροποιημένη εικόνα στην αγορά των ομολόγων.

«Όταν το ράλι επεκτάθηκε μετά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, περιόρισα τις long τοποθετήσεις μου αλλά ποτέ δεν πέρασα σε short», τόνισε η επενδυτής του Pendal Dynamic Income Trust, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται για ένα περιβάλλον το οποίο δικαιολογεί το σορτάρισμα του μοναδικού περιουσιακού στοιχείου το οποίο αποτελεί ασπίδα κατά της δημιουργίας μίας διευρυμένης τραπεζικής κρίσης».

Πηγή: Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε