Τεχνολογία και ενέργεια πίεσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τεχνολογία και ενέργεια πίεσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:39 Δημιουργία 09/05/23, 19:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πτωτικά κινήθηκαν στην πλειοψηφία τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το στενόχωρο κλίμα να συντηρείται και στις δύο όχθες του Ατλαντικού ελλείψει θετικών ειδήσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι απώλειες παρέμειναν σε μετριοπαθή επίπεδα.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,42% στις 464 μονάδες, καταφέροντας πάντως να περιορίσει τις αρχικές μεγαλύτερες απώλειες.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι τεχνολογικές μετοχές, αλλά και ο ενεργειακός κλάδος δεδομένης και της πτωτικής τάσης των πετρελαϊκών τιμών. Μόνος κερδισμένος ο κλάδος των μετοχών του ταξιδιωτικού κλάδου, καθώς τα αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου είναι ενισχυμένα και αφήνουν παράλληλα και θετικές ενδείξεις για περαιτέρω αύξηση την κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο.

Στα μεγάλα χρηματιστήρια της περιοχής, ο γερμανικός δείκτης DAX κατάφερε να σημειώσει ανεπαίσθητη άνοδο ύψους 0,02% στις 15.955 μονάδες, αντιστρέφοντας το χθεσινό αρνητικό κλείσιμο. Όμως, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε πτώση ύψους 0,59% στις 7.397 μονάδες και ο FTSE 100, μετά τη χθεσινή αργία, κινήθηκε επίσης σε αρνητικό έδαφος με κάμψη 0,18% στις 7.764 μονάδες.

Στα... κόκκινα «ντύθηκε» και η περιφέρεια, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να διαμορφώνεται στις 27.383 μονάδες μειωμένος κατά 0,16% και τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί κατά 0,31% στις 9.183 μονάδες.

Αγωνία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Οι επενδυτές διεθνώς περιμένουν με αγωνία το... σήμα από τον δείκτη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ προκειμένου να διαπιστώσουν, αν αυξάνονται οι ελπίδες για μια παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων από τη Fed. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή δημοσιεύεται την Τετάρτη και μια μέρα μετά, την Πέμπτη, ο δείκτης τιμών παραγωγού.

Επίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμάται να «κλείσει» το νέο γύρο των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, για το Μάιο, προχωρώντας επίσης σε μετριοπαθή άνοδο των βρετανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, την Πέμπτη. Οι επενδυτές ελπίζουν πως η αύξηση αυτή θα είναι και η τελευταία από την BoE, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τον τερματισμό της περιοριστικής πολιτικής από τις διεθνείς κεντρικές τράπεζες.

Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει διά στόματος πολλών αξιωματούχων της, μεταξύ τους και η Κριστίν Λαγκάρντ, πως θα συνεχίσει να χαράσσει το δικό της δρόμο επιμένοντας σε αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός περιοριστεί. Γεγονός που, αντιστοίχως, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην οικονομία, άρα και τις αγορές.

Αυτό είχε πιθανότατα υπόψη της η JPMorgan με την απόφαση της να μειώσει τη σύσταση της για τις ευρωπαϊκές μετοχές, επισημαίνοντας πως μετά τα σημαντικά τους κέρδη έως και 30% έναντι των αμερικανικών μετοχών, ήρθε η ώρα για τους επενδυτές να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους.

Αν σου άρεσε κάνε