Καλό κλίμα στην αγορά ομολόγων - Μειωμένο το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Καλό κλίμα στην αγορά ομολόγων - Μειωμένο το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:23 Δημιουργία 09/05/23, 19:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Διατηρείται το θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να συνεχιστούν οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Η συνεχής υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, έχει οδηγήσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδος σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο της Ιταλίας. Για παράδειγμα, σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 4,10% έναντι 4,27% που ήταν αυτή του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Πέτερ Κάζιμιρ, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο. Επομένως, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πολιτικής αυτής, μπορεί να γίνει για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια για περισσότερο από το αναμενόμενο», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, σε σχετική ανάρτησή του σε blog. «Συνεπώς, η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης, είναι ένα βήμα που θα μας επιτρέψει να ανεβούμε σταδιακά ψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν αυτό είναι απαραίτητο και δικαιολογείται από τα εισερχόμενα δεδομένα» συμπλήρωσε.

Οι αγορές προεξοφλούν ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 0,5%, στο 3,75%, καθώς, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από 3% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Στην εγχώρια αγορά και συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος, καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 104 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,10% έναντι 2,34% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,76% από το 1,82% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το δολάριο, με αποτέλεσμα το ευρωπαικό νόμισμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,0955 δολ. από το επίπεδο των 1,1002 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Αν σου άρεσε κάνε