JP Morgan: Έρχεται το τέλος των υπεραποδόσεων για τις ευρωπαϊκές μετοχές

JP Morgan: Έρχεται το τέλος των υπεραποδόσεων για τις ευρωπαϊκές μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:24 Δημιουργία 09/05/23, 15:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι αναλυτές της JPMorgan διαβλέπουν την απόσυρση των μεγάλων πακέτων από τις ευρωπαϊκές μετοχές, όπως αναφέρουν σε σχετικό σημείωμά τους για τους επενδυτές.

«Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να κλείσουμε το στοίχημα των μεγαλύτερων τοποθετήσεων στην Ευρωζώνη σε σχέση με τις ΗΠΑ», σημείωσαν οι αναλυτές υπό τον Μίσλαβ Ματιέκα.

Μετά από τα κέρδη για τις μετοχές της Ευρωζώνης τους περασμένους επτά μήνες, οι επενδυτές «πρέπει να κατοχυρώσουν τα κέρδη αυτά», πρόσθεσαν.

Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ευρωζώνης αυξήθηκε σχεδόν 28% σε ευρώ από το χαμηλό επίπεδο στα τέλη Σεπτεμβρίου, ποσοστό περίπου διπλάσιο από αυτό της ανόδου του S&P 500 την ίδια περίοδο.

Η υπεραπόδοση των μετοχών της Ευρωζώνης ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε δολάρια, με τον δείκτη να εκτινάσσεται 45% λόγω της ανατίμησης του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η Ευρώπη επωφελήθηκε από την επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας και τη λιγότερο οξεία απ’ ό,τι προβλεπόταν ενεργειακή κρίση, ενώ και η οικονομία κρατήθηκε σχετικά καλά.

Η JPMorgan θεωρεί ότι οι ούριοι άνεμοι υποχωρούν και οι οικονομικές εκπλήξεις για την Ευρώπη έχουν τώρα αρνητικό πρόσημο.

Το περασμένο έτος, όταν η JPMorgan δήλωσε ότι συνιστούσε θέσεις overweight στις μετοχές της Ευρωζώνης σε σχέση με τις αμερικανικές, ο δείκτης MSCI για την περιοχή αυξήθηκε 17% σε ευρώ έναντι ανόδου 4% των αμερικανικών μετοχών.

Συνολικά, ο Ματιέκα έγινε επιφυλακτικός για τις μετοχές προς τα τέλη του 2022, αφού ήταν θετικός για μεγάλο μέρος του έτους παρά τη βουτιά τους.

Παρά την ισχυρή υπεραπόδοση, οι μετοχές της Ευρωζώνης παραμένουν εξαιρετικά φτηνές σε σχέση με τις αμερικανικές, διαπραγματευόμενες με έκπτωση 30% με βάση τους λόγους των τιμών προς τα κέρδη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, όμως, οι φτηνές αποτιμήσεις είναι απίθανό να προσφέρουν προστασία για την περιοχή στο σημερινό υφεσιακό περιβάλλον.

Αν σου άρεσε κάνε