Υποτονικό κλίμα στη Wall Street και στάση αναμονής από τους επενδυτές

Υποτονικό κλίμα στη Wall Street και στάση αναμονής από τους επενδυτές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:26 Δημιουργία 08/05/23, 23:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Υποτονικό ήταν το κλίμα στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής ενόψει των νεότερων κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο και φυσικά τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Μπορεί, άλλωστε, η τραπεζική καταιγίδα να δείχνει σημάδια υποχώρησης, όμως η αγορά δεν φαίνεται να εφησυχάζει και δικαιολογημένα, γνωρίζοντας το πόσο ευάλωτες παραμένουν οι περιφερειακές τράπεζες μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Ειδικά δε, αν τα στοιχεία του πληθωρισμού ασκήσουν πιέσεις στη Fed και στην πιθανή απόφαση της για παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, από τον Ιούνιο.

Στο ταμπλό, λοιπόν, οι διακυμάνσεις στους δείκτες ήταν μικρές. Ο βιομηχανικός Dow Jones παρέμεινε στο «κόκκινο» καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και τελικά έκλεισε στις 33.618 μονάδες μειωμένος κατά 0,17%. Αντιθέτως ο S&P 500 κατάφερε να αντιδράσει τις τελευταίες ώρες και να περάσει σε θετικό έδαφος με οριακή αύξηση κατά 0,05% στις 4.138 μονάδες. Ανάλογη πορεία και για τον τεχνολογικό Nasdaq, ο οποίος κατάφερε επίσης να κλείσει με θετικό πρόσημο, στις 12.256 μονάδες με μικρή αύξηση ύψους 0,18%.

Περιμένοντας πληθωρισμό και Fed

Μετά τους έντονους κλυδωνισμούς της περασμένης εβδομάδας, η αγορά ελπίζει σε καλά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού που θα πείσουν τη Fed να σηκώσει... χειρόφρενο και να τερματίσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων. Ο κρίσιμος τιμάριθμος λιανικής δημοσιεύεται την Τετάρτη και μία μέρα μετά ο δείκτης τιμών παραγωγού.

Αυτό σημαίνει, προειδοποιούν οι αναλυτές, πως μια… δυσάρεστη έκπληξη θα φουντώσει και πάλι τις πιέσεις στο χρηματιστήριο.

Για την ώρα, πάντως, το κλίμα ήταν βελτιωμένο κυρίως δε, στο μέτωπο των τραπεζικών μετοχών, αν και σε μετριοπαθή επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της... ταλαιπωρημένης PacWest ξεκίνησε τη συνεδρίαση με ένα δυναμική άνοδο ύψους 28%, όμως σταδιακά τα κέρδη της περιορίστηκαν αισθητά κάτω από το 5%.

«Φαίνεται πως η Wall Street προσπαθεί να καταλάβει αν η τραπεζική αναταραχή βρίσκεται κοντά στο τέλος της» εξήγησε ο Έντουαρντ Μόγια της Oanda. Σε σημείωμα του, ο Κρις Βερόουν της Strategas προειδοποίησε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να θεωρήσει πως οι τραπεζικές μετοχές έχουν πιάσει… πάτο.

Οι μετοχές

Σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων, η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα του κολοσσού στον κλάδο της ψυχαγωγίας, την Disney, η μετοχή της οποίας κατέγραψε σήμερα κέρδη.

Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Berkshire Hathaway, μετά τα βελτιωμένα κέρδη που ανακοίνωσε ο επενδυτικός όμιλος, το Σάββατο.

Σημαντική αύξηση άνω του 3% για τη μετοχή της American Airlines, μετά την αναβάθμιση της από την JPMorgan, η οποία την πρότεινε στους πελάτες της για αγορά θεωρώντας πως οι προοπτικές της εταιρείας είναι ισχυρές με φόντο την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές της συνεδρίασης και οι ενεργειακές μετοχές, με τον δείκτη τους να ενισχύεται κατά 1% ακολουθώντας την ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών σήμερα κατά πάνω από 2%, στις διεθνείς αγορές των εμπορευμάτων.

Αν σου άρεσε κάνε