Κέρδη στις ευρωαγορές, εκτός... νυμφώνος ο DAX

Κέρδη στις ευρωαγορές, εκτός... νυμφώνος ο DAX

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:07 Δημιουργία 08/05/23, 20:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με κέρδη έκλεισαν τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης με την έναρξη της νέας εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στα νέα οικονομικά στοιχεία και τις εταιρικές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου.

Συυγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 466 μονάδες. Στα μεγάλα χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX κινήθηκε οριακά πτωτικά κατά 0,05% στις 15.952 μονάδες, με την αγορά να είναι απογοητευμένη από τα τελευταία στοιχεία για τη σημαντική πτώση της βιομηχανικής παραγωγής. Ωστόσο, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 7.440 μονάδες.

Το βρετανικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό λόγω της δημόσιας αργίας που έχει κηρυχτεί για σήμερα, στο πλαίσιο των εορτασμών για την ενθρόνιση του νέου Βασιλιά Καρόλου ΙΙΙ.

Στην περιφέρεια το κλίμα ήταν ακόμη καλύτερο με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να κερδίζει 0,28% στις 27.426 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να σημειώνει άνοδο ύψους 0,70% στις 9.211 μονάδες.

Ειδικά στη ιταλική αγορά κυριάρχησε η είδηση πως το υπουργείο Οικονομικών είναι δεκτικό στο να μειώσει το ύψους 64% μερίδιο του στην προβληματική τράπεζα Banca Monte Dei Paschi, πληροφορία που έστειλε ανοδικά και την μετοχή της.

Περιμένοντας την Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμάται πως θα ολοκληρώσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, για το Μάιο, προχωρώντας επίσης σε μια μετριοπαθή άνοδο τους κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,5%, κατά τη συνεδρίαση της, την Πέμπτη.

Αν και η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμούν πως θα είναι και η τελευταία αύξηση τους από την BoE, μετά από συνολικά 12 συνεχόμενες αναπροσαρμογές τους, δεν λείπουν οι φωνές που βλέπουν αναγκαστική περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Ενδεικτικά η Goldman Sachs, σε ανάλυση της, υποστήριξε πως ενδεχομένως η BOE να αναγκαστεί να ανεβάσει τα επιτόκια έως το 5% μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε πιο βιώσιμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις επίπεδα.

Ο δείκτης του βρετανικού πληθωρισμού, παρά την τάση υποχώρησης του, παραμένει σε διψήφιο νούμερο, στο 10,1%.

Ανάκαμψη για το πετρέλαιο

Στις τιμές εμπορευμάτων, η εβδομάδα ξεκίνησε με το… δεξί με τις τιμές του πετρελαίου να ανακάμπτουν μετά τις πιέσεις που δέχτηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, το Brent ενισχύεται κατά 2,26% στα 77 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI βρίσκεται στα 73,21 δολάρια αυξημένο κατά 2,62%. Επηρεασμένη από την αποδυνάμωση του δολαρίου, η τιμή spot του χρυσού κινείται ανοδικά στα 2.224 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ ενισχύεται ελαφρά με την ισοτιμία με το δολάριο να βρίσκεται στο 1,1019 και το δείκτη δολαρίου να υποχωρεί στα 101,21. Ωστόσο, η κυριότερη αντίδραση ήρθε από την στερλίνα που άγγιξε πρόσκαιρα το υψηλότερο σημείο της εδώ και ένα χρόνο έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,2668 δολάρια, περιμένοντας την νέα αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Αν σου άρεσε κάνε