Απειλή για τη Wall Street το sell off των τραπεζικών μετοχών

Απειλή για τη Wall Street το sell off των τραπεζικών μετοχών

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:55 Δημιουργία 08/05/23, 13:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ηχηρό καμπανάκι κτυπά για την Wall Street το sell-off των τραπεζικών μετοχών, λόγω των φόβων για τις περιφερειακές τράπεζες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ο χρηματοπιστωτικός δείκτης S&P 500 να υποχωρήσει κάτω από τα υψηλά επίπεδα του 2007.

Ο δείκτης χρειάστηκε πολλά χρόνια για ανακάμψει από την κρίση και είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τον Ιανουάριο του 2021 ξεπέρασε το επίπεδο του 2007. Αν υποχωρήσει ξανά κάτω από αυτό, θα ήταν κακός οιωνός για την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα με τον Τζιμ Ρόπελ, μάνατζερ και ιδρυτή του Roppel Capital Management.

Και αυτό, επειδή θα μπορούσε να πιέσει τις τράπεζες να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους και να μειώσουν τις χορηγήσεις δανείων, εντείνοντας το βάρος σε μία οικονομία που διατρέχει τον κίνδυνο ύφεσης μετά τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων της Fed τους τελευταίους 14 μήνες.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ανοδική αγορά αν οι τραπεζικές μετοχές πέφτουν... Είναι σαν ένας αθλητής ολυμπιακών αγώνων να είχε τσιμεντόλιθους στα πόδια του», δήλωσε ο κ. Ρόπελ.

Οι θεσμικοί επενδυτές «μάζεψαν» μετοχές

Οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος συνέβαλαν σε μία θυελλώδη χρηματιστηριακά εβδομάδα, με τους επενδυτές να ποντάρουν επιθετικά κατά των μετοχών. Αν και οι τιμές των μετοχών ανέκαμψαν την Παρασκευή εν μέσω εκτιμήσεων ότι το sell-off ήταν υπερβολικό, πολλές έκλεισαν την εβδομάδα με μεγάλες απώλειες, όπως της Western Alliance και της PacWest που βυθίστηκαν 27% και 43%, αντίστοιχα.

Θεσμικοί επενδυτές «μάζεψαν» κάποιες τραπεζικές μετοχές, αλλά εξακολουθούν οι ανησυχίες στην Wall Street ότι η συνεχιζόμενη αναταραχή στις περιφερειακές τράπεζες μπορεί να προκαλέσουν μείωση στην πιστωτική επέκταση. Ορισμένοι traders μάλιστα εκτιμούν ότι το τίμημα μπορεί να είναι τόσο μεγάλο, ώστε προχώρησαν σε στοιχήματα ότι η Fed θα αρχίσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της από τον Ιούλιο για να στηρίξει την οικονομία.

Παρ’ όλα αυτά, η επικεφαλής επενδύσεων της Laffer Tengler Investments, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για την αγορά των τραπεζικών μετοχών που δέχθηκαν πλήγματα. Αντίθετα, εστιάζει στις τεχνολογικές μετοχές και τις μετοχές σχετικές με τους καταναλωτές που θα ωφελούνται από μία πτώση των επιτοκίων.

Οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη

Η ανάκαμψη των μετοχών την Παρασκευή τροφοδοτήθηκε από τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, τα οποία περιόρισαν τις ανησυχίες για ύφεση.

Ωστόσο, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 2,7%, αν και ο S&P κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε