Ισχυρή ανάκαμψη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το πετρέλαιο

Ισχυρή ανάκαμψη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το πετρέλαιο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:15 Δημιουργία 05/05/23, 20:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας και το θετικό σήμα της Wall Street, με τις αγορές να βγάζουν... αντίδραση μετά και τις αρνητικές συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,08% στις 465 μονάδες, με οδηγό τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και τις ενεργειακές. Ειδικά οι τελευταίες κινήθηκαν στο ρυθμό της σημαντικής αύξησης που καταγράφουν και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Στις έτερες μεγάλες αγορές, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,44% στις 15.961 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο ύψους 1,26% στις 7.432 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 7.778 μονάδες αυξημένος κατά 0,98%.

Θετικό το κλίμα και στην περιφέρεια, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να καταγράφει ισχυρή άνοδο 2,54% στις 27.348 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 να ακολουθεί σε ανάλογο ρυθμό στις 9.147 μονάδες με αύξηση 1,15%.

Υπό τη σκιά της ΕΚΤ

Πάντως, παρά τη σημερινή θετική αντίδραση στους δείκτες, οι επενδυτές της περιοχής παραμένουν μουδιασμένοι μετά το σήμα που έστειλε η ΕΚΤ για νέες αυξήσεις των επιτοκίων, πέραν της αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης που αποφάσισε στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Τη γραμμή αυτή υιοθέτησε, σε δηλώσεις του στο Reuters, και ο μετριοπαθής διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το συμβούλιο πρέπει να επιμείνει να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, κάτι που σημαίνει αυξημένες πιθανότητες για νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε ελαφρά τον Απρίλιο στο 7% σε ετήσια βάση, αν και ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 5,6%. Οι δε, ρυθμοί ανάπτυξης ήταν στάσιμοι κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η επιβράδυνση της οικονομίας αποτυπώθηκε και στα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία για το λιανεμπόριο. Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση το Μάρτιο και κατά 3,8% σε ετήσια βάση, με την μεγαλύτερη κάμψη να καταγράφεται στον κλάδο των τροφίμων και ποτών δεδομένων και των ανατιμήσεων. Για την ΕΕ συνολικά ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,1% σε μηνιαία βάση και κατά 4,1% σε ετήσια βάση.

Τα μηνύματα από τις ΗΠΑ

Σημείο ανησυχίας παραμένει και η αστάθεια στον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο, με τις μικρές περιφερειακές τράπεζες να παραμένουν στο στόχαστρο. Οι μετοχές του κλάδου ανέκαμψαν κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής στη Wall Street, όμως αυτό δεν σημαίνει πως οι φόβοι των επενδυτών έχουν καταλαγιάσει.

Είναι εύλογο δε, πως το θέμα δεν αφορά μόνο την αμερικανική αγορά, με το ζήτημα να αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα και για τις ευρωπαϊκές αγορές, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την υγεία και την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ξεχώρισαν οι ανακοινώσεις από τον όμιλο αθλητικών Adidas, την τράπεζα HSBC και την αεροπορική Air France-KLM. Ειδικά η μετοχή της Adidas παρουσίασε ισχυρή άνοδο που έφτασε το 8%, καθώς η εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών.

Οι αγορές εμπορευμάτων

Στις αγορές των εμπορευμάτων, η ώρα της ανάκαμψης μοιάζει να ήρθε και για το πετρέλαιο μετά από συνεχείς αρνητικές συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα, το Brent ενισχύεται κατά 3,52% στα 75,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI ανεβαίνει κατά 3,70% στα 71,10 δολάρια. Σε αντίστροφη πορεία ο χρυσός υποχωρεί κατά 1,68% στα 2.021 δολάρια την ουγγιά, αν και σταθερά πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων.

Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ ενισχύεται με την ισοτιμία με το δολάριο να κινείται στα 1,1026. Αξιοσημείωτο και το άλμα της στερλίνας που άγγιξε το υψηλότερο σημείο της εδώ και ένα χρόνο έναντι του δολαρίου, στα 1,2613, καθώς η βρετανική αγορά μοιάζει να θεωρεί ότι η Τράπεζα της Αγγλίας, που συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, θα αναγκαστεί να χαλαρώσει το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Αν σου άρεσε κάνε