Ομόλογα: Στα 158 εκατ. ευρώ οι εντολές αγοράς στο ΗΔΑΤ

Ομόλογα: Στα 158 εκατ. ευρώ οι εντολές αγοράς στο ΗΔΑΤ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:48 Δημιουργία 05/05/23, 17:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων της ΕΚΤ και της υπόσχεσης για νέες αυξήσεις των επιτοκίων κινήθηκε σήμερα η αγορά ομολόγων, στην οποία παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα και μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Προκειμένου να «εμπεδωθεί» το μήνυμα της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και άλλοι Κεντρικοί Τραπεζίτες ακολούθησαν σήμερα προαναγγέλλοντας νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Villeroy told French δήλωσε ότι, παρόλο που η προσπάθεια (σ.σ της σύσφιξης της νομισματική πολιτικής) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, πιθανότατα θα υπάρξουν ακόμη μερικές αυξήσεις των επιτοκίων,

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Λιθουανός ομόλογος του Gediminas Simkus.

Συνολικά μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει αυξήσει από τον περασμένο Ιούλιο επτά φορές τα επιτόκια της κατά 3,75% με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο καταθέσεων να βρίσκεται πλέον στο 3,25%.

Όμως ήδη οι αγορές χρήματος προεξοφλούν ότι τον επόμενο μήνα το συγκεκριμένο επιτόκιο θα αυξηθεί στο 3,5%.

Στην εγχώρια αγορά και συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 252 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 158 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,10% από 4,11% χθες, έναντι 2,28 % του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,82%. .

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το δολάριο με αποτέλεσμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,1006 δολάρια από το επίπεδο των 1,1021 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η άνοδος του δολαρίου συνδέεται με τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 253.000 θέσεις εργασίας ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, με αποτέλεσμα η ανεργία να υποχωρήσει στο 3,4%. Ο δυναμισμός που εμφανίζει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ καταδεικνύεται από την παράλληλη αύξηση των μισθών.

Αν σου άρεσε κάνε