Συνθήκες πανικού και έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου

Συνθήκες πανικού και έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:13 Δημιουργία 04/05/23, 12:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πολύ μεγάλες είναι σήμερα οι διακυμάνσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου μετά και τη χθεσινή βουτιά, καθώς η αγορά άνοιξε σε συνθήκες πανικού για να καλύψει στη συνέχεια τις απώλειες.

Η τιμή του αμερικανικού αργού WTI κατρακύλησε αρχικά κατά 7,2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, εν μέσω ανησυχιών ότι μία ύφεση της αμερικανικής οικονομίας θα πλήξει τη ζήτηση. Αργότερα, η τιμή ανέκαμψε και διαπραγματευόταν στα 69 δολάρια το βαρέλι με κέρδη 0,6%, ενώ η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 0,9% στα 73 δολάρια.

«Είχαμε ξανά πωλήσεις πανικού, διογκωμένες από τις συναλλαγές με αλγόριθμο, χωρίς αμφιβολία», δήλωσε ο ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Vanda Insights.

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει 14% φέτος, κάτι που δείχνει ότι το σχέδιο του ΟΠΕΚ να αυξήσει τις τιμές με τη μείωση της παραγωγής του δεν έχει έως τώρα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Οι ανησυχίες για την εξασθένιση της οικονομικής ανάπτυξης σε μεγάλες οικονομίες οδήγησαν σε νέες καθοδικές πιέσεις στα εμπορεύματα... Το κλίμα είναι πιθανό να παραμείνει πτωτικό στην αγορά πετρελαίου», σημείωσαν αναλυτής της ANZ Group.

Μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ

Στοιχεία που ανακοινώθηκαν από αμερικανικές υπηρεσίες έδειξαν μείωση της ζήτησης βενζίνης και αύξηση της προσφοράς καυσίμων. Η ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα μειώθηκε επίσης, αν και παρέμεινε σε επίπεδα ελαφρά υψηλότερα από τα περσινά.

Οι πτωτικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου φέτος οφείλονται και στο γεγονός ότι οι ρωσικές ροές ήταν πιο ανθεκτικές, παρά τη δέσμευση της Μόσχας να μειώσει την προσφορά και το πλέγμα των κυρώσεων της Δύσης.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε