Νέα βουτιά της τιμής του φυσικού αερίου στα 38 ευρώ

Νέα βουτιά της τιμής του φυσικού αερίου στα 38 ευρώ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:40 Δημιουργία 02/05/23, 15:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε καθοδική τροχιά συνεχίζει η τιμή του φυσικού αερίου, ενόσω η ζήτηση βαίνει μειούμενη και η Ευρώπη προσπαθεί να αποκαταστήσει τα αποθέματά της εν όψει του επόμενου χειμώνα.

Είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας υποχωρούν κατά περίπου 2% και διολισθαίνουν στα 38,21 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η σημερινή πτώση έρχεται να προστεθεί στην καθοδική πορεία των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων, η οποία έχει φέρει την τιμή του φυσικού αερίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών μηνών.

Η αποκλιμάκωση των πιέσεων, όπως είναι εύλογο, οφείλεται στην αποτροπή μιας ευρείας ενεργειακής κρίσης, στις αθρόες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στην αποφυγή της ύφεσης στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή των TTF έχει διολισθήσει κατά 50% από τις αρχές του έτους.

«Η Ευρώπη "σώθηκε" από τον ήπιο χειμώνα και τη χαμηλότερη ζήτηση της Κίνας για LNG» σχολιάζει ο Άντον βαν Χέσεβικ, αναλυτής της Jera Global Markets.

Το ερώτημα είναι, επομένως, πόσο θα διαρκέσει αυτή η ευφορία, δεδομένου ότι η ζήτηση από την Κίνα αναμένεται να αυξηθεί, περιορίζοντας τα διαθέσιμα φορτία LNG.

Την ίδια στιγμή, η μείωση της κατανάλωσης φαίνεται ότι αποδεικνύεται παροδική, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση της ζήτησης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκές αρχές ήδη επιχειρούν να γεμίσουν εκ νέου τα ενεργειακά αποθέματα της ηπείρου, τα οποία αυτήν την στιγμή βρίσκονται σχεδόν στο 60%.

Αν σου άρεσε κάνε