Γιατί το γερμανικό ομόλογο αποτελεί απαγορευμένη ζώνη

Γιατί το γερμανικό ομόλογο αποτελεί απαγορευμένη ζώνη

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:15 Δημιουργία 01/05/23, 15:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι επενδυτές δείχνουν να αποφεύγουν τα γερμανικά ομόλογα, εκτιμώντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων, ακόμη και εάν έχει προηγηθεί μια πιο ήπια απόφαση της Fed.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα ανακοινώσει την απόφαση της Τράπεζας την Πέμπτη και θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αλλά και η ανακοίνωση της απόφασης της Fed την Τετάρτη.

Αναλυτές που επικαλείται το Bloomberg από την Abrdn Investments και την Newton Investment Management προετοιμάζονται για μια τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης και η προοπτική της διατήρησης της νομισματικής σύσφιξης ωθεί τους επενδυτές στα αμερικανικά ομόλογα. Όπως αναφέρει το Bloomberg πλέον η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων είναι η μικρότερη σε διάστημα σχεδόν 10 χρόνων.

«Αν με ρωτούσατε τι θα αγόραζα μεταξύ του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου και του 10ετούς γερμανικού θα σας απαντούσα με βεβαιότητα το αμερικανικό», δήλωσε ο διαχειριστής ομολόγων στη Newton, Τζον Ντέι. Όπως εξήγησε ο ίδιος για να ξαναγίνουν ελκυστικά τα γερμανικά ομόλογα, θα πρέπει «είτε οι αποδόσεις τους να γίνουν πιο ορθολογικές όσον αφορά την τιμή, είτε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός» και πρόσθεσε: «Η ΕΚΤ έχει πολύ δουλειά ακόμη».

Προς το παρόν, οι χρηματαγορές εκτιμούν ως πιθανότερη απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες, αλλά σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων στην Abrdn Τζέιμς Έιθι, αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξες με δεδομένο ότι ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και ότι κερδίζει έδαφος η πεποίθηση ότι η ζώνη του ευρώ θα αποφύγει την ύφεση.

Το γερμανικό ομόλογο θεωρούμενο και ως ευρωπαϊκό ομόλογο αναφοράς αποτελεί πλέον απαγορευμένη ζώνη.

«Μαζί με την Ιαπωνία, η ευρωζώνη είναι το μόνο μέρος όπου εξακολουθώ να διατηρώ μικρότερη έκθεση», δήλωσε ο Έιθι, αναφερόμενος στα κρατικά ομόλογα που είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές των επιτοκίων. «Οι προοπτικές των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν αντιστραφεί – το περασμένο έτος φαινόταν πολύ χειρότερο για την Ευρώπη και τώρα είναι το αντίστροφο. Προτιμώ να τοποθετούμαι σε αμερικανικά ομόλογα με χαμηλότερες τιμές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή η ευρωζώνη παρά τον μεγάλο πληθωρισμό απέφυγε την ύφεση. Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξηθεί αυτόν τον μήνα στην Γαλλία και την Ισπανία, αλλά υποχώρησαν αναπάντεχα στη Γερμανία. Τα μεικτά αυτά στοιχεία αναμένεται να δυσκολέψουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ και να εντείνουν τις διαφορές μεταξύ των μελών της, ενώ οι αναλυτές της Nomura μετά την ανακοίνωση των στοιχείων μετέβαλλαν την πρόβλεψή τους για την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας εκτιμώντας ότι θα προχωρήσει σε αύξηση 25 μονάδων από το 50 της προηγούμενης εκτίμησής τους.

Η Όρλα Γκάρβει, διαχειρίστρια ομολόγων στην Federated Hermes, επιλέγει τις τοποθετήσεις σε αμερικανικά ομόλογα αναμένοντας την αλλαγή στην καμπύλη αγορών. Όπως εξηγεί η ίδια η αλλαγή σημειώνεται όταν οι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα μικρότερης διάρκειας και πωλούν ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας εκτιμώντας ότι επέρχεται το τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και θα ακολουθήσει χαλάρωση. Ωστόσο για να σημειωθεί μια τέτοια μετατόπιση θα πρέπει να έχει υποχωρήσει ο πληθωρισμός που όπως δηλωνει η Γκάρβει δεν αναμένεται να γίνει πριν από τα μέσα του έτους.

Αν σου άρεσε κάνε