Αρνητική εικόνα για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου τον Απρίλιο

Αρνητική εικόνα για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου τον Απρίλιο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 22:45 Δημιουργία 28/04/23, 22:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν οι πετρελαϊκές τιμές κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Ωστόσο, ο Απρίλιος κλείνει με απώλειες με τις τιμές να συμπληρώνουν το μεγαλύτερο σε διάρκεια καθοδικό σερί από το 2015.

Η τιμή των συμβολαίων του Brent ενισχύεται κατά 1,44% στα 79,50 δολάρια το βαρέλι, ήτοι μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 80 δολαρίων. Αντιστοίχως και το αμερικανικό αργό σημειώνει δυναμική άνοδο ύψους 2,59% στα 76,60 δολάρια.

Τα κέρδη αυτά, ωστόσο, δεν είναι αρκετά για να ανατρέψουν τη συνολική αρνητική εικόνα της εβδομάδας, με αμφότερους τους δείκτες να μετρούν απώλειες της τάξεως του 2% με 3%. Αντιστοίχως, με αρνητικό πρόσημο κλείνει ο Απρίλιος και μάλιστα συμπληρώνοντας τον έκτο συνεχόμενο μήνα απωλειών, που είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια καθοδική τροχιά για τις πετρελαϊκές τιμές εδώ και 8 χρόνια.

Στις αρχές του μήνα, η αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε νέα περικοπή των επιπέδων προσφοράς είχαν οδηγήσει σε ανάκαμψη των τιμών. Όμως, σταδιακά τα κέρδη αυτά εξαϋλώθηκαν, καθώς ο κλάδος ανησυχεί πως η επιβράδυνση των οικονομιών θα οδηγήσει σε περιορισμό της ζήτησης.

Οι συνέπειες της πίεσης αυτής έγιναν ορατές και στα αποτελέσματα των κολοσσών του κλάδου, ειδικά δε, μετά τα εντυπωσιακά περσινά τους κέρδη. Η ExxonMobil ανακοίνωσε πτώση των κερδών της κατά 11% στα 11,4 δισ. δολάρια, ενώ η έτερη αμερικανική Chevron παρουσίασε περιορισμένα κέρδη ύψους 6,6 δισ. δολαρίων. Αντιστοίχως και η γαλλική TotalEnergies είδε τα κέρδη της να μειώνονται στα 9 δισ. δολάρια. Αν και πάλι στα επίπεδα αυτά τα έσοδα και τα κέρδη τους παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Αν σου άρεσε κάνε