«Πράσινο» το ταμπλό στη Wall Street

«Πράσινο» το ταμπλό στη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:30 Δημιουργία 27/04/23, 23:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με σημαντικά κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street, με την αγορά να ανακτά το έδαφος που είχε χάσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις, λόγω των φόβων για την σταθερότητα των τραπεζών στις ΗΠΑ.

Πέρα από τα ισχυρά κέρδη του Dow Jones, ο τεχνολογικός κλάδος ξεχώρισε, καθώς οι Big Tech εξακολουθούν να εκπλήσσουν ευχάριστα την αγορά με τα αποτελέσματα τους να ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Το ταμπλό «βάφτηκε» πράσινο, με το βιομηχανικό Dow Jones να επιδίδεται σε ένα μίνι ράλι που ξεπέρασε τις 500 μονάδες, που σηματοδοτεί την καλύτερη επίδοση του από τις 6 Ιανουαρίου. Τελικά έκλεισε στις 33.826 μονάδες με άνοδο 524 μονάδων ή 1,58%. Δυναμική ανοδική κίνηση και από τον S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 4.135 μονάδες αυξημένος κατά 1,96%, ενώ μεγάλο άλμα ύψους 2,43% κατέγραψε και ο τεχνολογικός Nasdaq φτάνοντας τις 12.142 μονάδες.

Ισχυρά αποτελέσματα

Η ανάκαμψη οφείλεται στα καλά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις, διαψεύδοντας τα χειρότερα σενάρια που φοβόντουσαν οι επενδυτές.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το συνολικό πρόσημο του τριμήνου θα είναι θετικό, με την Refiniv να επιμένει να κάνει λόγο για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο πτώση της κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις του S&P 500. Όμως, η προσγείωση των εταιρικών επιδόσεων είναι σαφώς ομαλή. Η ίδια η Refiniv προχώρησε σε δεύτερη επί τα βελτίω αναθεώρηση της για το μέσο όρο των απωλειών των επιχειρήσεων του δείκτη S&P 500 για το τρίμηνο, από το 4,7% μόλις στο 3,2%.

Οι ευχάριστες εκπλήξεις πολλές, από όλους τους κλάδους και κυρίως τον βαλλόμενο τεχνολογικό.

Ενδεικτικά η μετοχή της Meta, που ανακοίνωσε βελτιωμένα αποτελέσματα και θετικό guidance για το δεύτερο τρίμηνο μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Τετάρτης, παρουσίασε θεαματική άνοδο της τάξεως του 15%, αγγίζοντας υψηλό 15 μηνών. Μάλιστα, στα επίπεδα των 241 δολαρίων η μετοχή της μητρικής του Facebook και του Instagram διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο της από τα τέλη Ιανουαρίου του 2022.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα των έτερων τεχνολογικών κολοσσών της Amazon και της Intel.

Ανοδική κίνηση και από τις δεικτοβαρείς μετοχές της βιομηχανίας Honeywell και της τηλεπικοινωνιακής Comcast, επίσης λόγω των βελτιωμένων επιδόσεων τους για το πρώτο τρίμηνο. Στον αντίποδα ανάμεσα στις λίγες χαμένες της ημέρας η Caterpillar και η Merck με τις μετοχές τους να μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες στο δείκτη Dow Jones.

Χαμηλές κινήσεις και από τις ενεργειακές μετοχές αντανακλώντας την αποδυνάμωση των πετρελαϊκών τιμών στις διεθνείς αγορές των commodities με αποτέλεσμα ο κλάδος συνολικά να είναι από τους πιο αδύναμους της συνεδρίασης.

Βοηθητική για τη βελτίωση της εικόνας στην αγορά και η σταθεροποίηση της μετοχής της First Republic Bank που φούντωσε την ανησυχία για τη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου, καθώς η διοίκηση της φέρεται να προσπαθεί να πείσει έτερα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αγοράσουν κάποια περιουσιακά της στοιχεία για να τονώσει τον ισολογισμό της. Μετά από ένα τριήμερο sell-off, η μετοχή ανέβηκε έως και 10%, όμως εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σταθερά πολύ κάτω από τα 7 δολάρια.

Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία

Πάντως, η ανάκαμψη της Wall Street, μετά τις έντονες πιέσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων, ήρθε σε μια ημέρα όπου τα μηνύματα από το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων δεν ήταν ιδιαίτερα θετικά. Όμως, οι επενδυτές επέλεξαν να εστιάσουν στα καλά εταιρικά αποτελέσματα.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν αισθητά μόλις στο 1,1% σε ετήσια βάση, ήτοι πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν μείωση στο 2%. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οι ρυθμοί ανάπτυξης είχαν διαμορφωθεί στο 2,6%, με αποτέλεσμα για το σύνολο της χρονιάς να «κλείσουν» στο 2,1%.

Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνονταν και τα πολύ σημαντικά για τη Fed στοιχεία του δείκτη ατομικών δαπανών που αυξήθηκε άνω του αναμενόμενου στο 4,2%, αντί του προβλεπόμενου 3,7%. Με εξαίρεση τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας ο δομικός PCE αυξήθηκε επίσης σημαντικά από το 4,4% στο 4,9%.

Ο συγκεκριμένος δείκτης χαρακτηρίζεται ως ο… αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης που παρακολουθεί στενά η Fed, κάτι που θα μετρήσει στη διαμόρφωση της πολιτικής της. Θυμίζουμε ότι η επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι την ερχόμενη εβδομάδα.

Από το μέτωπο της αγοράς εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 16.000 την τελευταία εβδομάδα, στις 230.000. Συνολικά 1,86 εκατ. Αμερικανοί λαμβάνουν επιδόματα, αριθμός ελαφρά μειωμένος κατά 3.000 σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε