Wall Street: Τα αποτελέσματα των Big Tech έδωσαν ώθηση στον Nasdaq - Νέες πιέσεις στις τράπεζες

Wall Street: Τα αποτελέσματα των Big Tech έδωσαν ώθηση στον Nasdaq - Νέες πιέσεις στις τράπεζες

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:19 Δημιουργία 26/04/23, 23:14
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συνεχείς διακυμάνσεις παρουσίασαν οι δείκτες της Wall Street, με φωτεινή εξαίρεση τον τεχνολογικό Nasdaq, ο οποίος πήρε ώθηση από τα καλά αποτελέσματα των Big Tech. Την ίδια ώρα οι επενδυτές παρέμειναν ανήσυχοι για το που μπορεί να οδηγήσουν οι συνεχιζόμενες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,68% στις 33.301 μονάδες, ενώ ανάλογη εικόνα, παρά τις συνεχείς διακυμάνσεις κατέληξε να έχει και ο S&P 500 που τελικά διαμορφώθηκε στις 4.055 μονάδες με κάμψη 0,38%. Αντιθέτως, ο Nasdaq παρέμεινε στο… πράσινο από την αρχή της συνεδρίασης και τελικά έκλεισε στις 11.854 μονάδες αυξημένος κατά 0,47%.

Η πορεία της μετοχής της First Republic παρέμεινε στο στόχαστρο, με νέες απώλειες που ξεπέρασαν το 30% και ήρθαν να προστεθούν στη χθεσινή βουτιά της κατά περίπου 50%, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε φουντώνοντας και πάλι τις ανησυχίες για την σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου και δη, των μικρών περιφερειακών τραπεζών.

Μάλιστα, το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές μελετούν την πιθανότητα να υποβαθμίσουν και οι ίδιες την τράπεζα, προκειμένου να περιορίσουν τη δυνατότητα της να δανείζεται από την Federal Reserve, προκειμένου να πιεστεί να αναζητήσει λύση για την τύχη της.

Θετική συνεδρίαση για τις τεχνολογικές

Στον αντίποδα οι τεχνολογικές μετοχές έδωσαν μια… ευχάριστη νότα. Ενδεικτικά η μετοχή της Microsoft βρέθηκε να κερδίζει πάνω από 7% μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι δέχτηκε πλήγμα από την απόφαση των βρετανικών ρυθμιστικών αρχών να μπλοκάρουν την εξαγορά της Activision.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Amazon, με την εταιρεία να ανακοινώνει νέο γύρο απολύσεων μόλις ένα 24ωρο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, αλλά και η Meta που θα ανακοινώσει αποτελέσματα μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης.

«Οι Big Tech βρίσκονται στο μικροσκόπιο και οι προσδοκίες είναι αρκετά χαμηλές για την πορεία του κλάδου» επεσήμανε η Κάλι Κοξ της eToro, μιλώντας στο CNBC και εξηγώντας την αντίδραση στην ευχάριστη έκπληξη από τις επιδόσεις των εταιρειών. Αν και αυτό δεν σημαίνει πως ο κλάδος δεν παραμένει υπό πίεση με αποτέλεσμα να δρομολογεί σημαντικά μέτρα περικοπής των δαπανών.

Μακροοικονομικά στοιχεία και Fed

Οι επενδυτές είχαν στο νου τους και τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας, ήτοι το εμπορικό έλλειμμα και τις παραγγελίες διαρκών προϊόντων, μόλις λίγες ημέρες πριν την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve.

Το εμπορικό έλλειμμα κατέγραψε μείωση 8,1% στα 84,6 δισ. δολάρια, στο χαμηλότερο σημείο εδώ και τέσσερις μήνες χαμηλό τεσσάρων μηνών. Μάλιστα, βρίσκεται πλέον πολύ μακριά από το ιστορικό ρεκόρ της περασμένης άνοιξης όταν είχε αγγίξει τα 125,3 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά στις παραγγελίες διαρκών προϊόντων, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 3,2% σε μηνιαία βάση, πολύ πάνω από την εκτιμώμενη μικρή άνοδο κατά 0,5%.

Το επόμενο σημαντικό ραντεβού στα μάκρο είναι τα στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ που θα δημοσιευτούν την Πέμπτη και τον δείκτη δαπανών ατομικής κατανάλωσης την Παρασκευή, ο οποίος είναι από τους σημαντικότερους πληθωριστικούς δείκτες που παρακολουθεί στενά η Fed. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι η επόμενη, κρίσιμη, συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι την επόμενη εβδομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε